The Guardian o posjeti reisa Kavazovića i Komšića Velikoj Britaniji

Vijesti 11. sep 201910:58 > 11:02
Twitter

Nekadašnji premijeri, sadašnji parlamentarci, diplomate i vojna lica popunili su sva mjesta u Westminsterskoj opatiji kako bi odali počast nekadašnjem lideru Liberalnih demokrata Paddyu Ashdownu, koji je opisan kao "čovjek od ideala".

Nekadašnji premijeri Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron i Sir John Major pridružili su se Lord Ashdownovoj udovici, Jane i njihovim dvoje djece, unučadima i rodbini na misi zahvalnici.

Ashdown je umro 22. decembra 2018. godine u 77. godini života nedugo nakon što je saopćio da pati od raka mokraćnog mjehura.

U obraćanju u kojem je Ashdown opisan kao “snažni mladi marinac” koji je kasnije postao “mudri državnik”, Major je kazao da je on bio njegov politički protivnik koji mu je kasnije postao prijatelj, navodi britanski The Guardian.

– Paddy je bio lider nacije, a nije bio politički oportunista. Nikada nije bio tipični političar zbog čega je rijetko bio predvidiv. U privatnom životu je bio jednako energičan kao u javnom – kazao je Major.

Uvijek je stremio ka unapređenju međunarodne saradnje, koristeći se “razumom i konsenzusom, a nikada nije pribjegavao plemenskoj politici.”

– On je bio čovjek od ideala. Nikada ne bi sklapao nesvrsishodne sporazume. Niti jedan trenutak Paddyevog života nije bio uzalud potrošen. Ispunio si svoju dužnost. Počivaj u miru, Paddy, počivaj u miru – kazao je bivši premijer Major u emotivnom govoru.

Pronošenjem njegovog Oficirskog mača od ulaza u opatiju do visokog oltara na misi zahvalnici je obilježena  Ashdownova služba u Kraljevskim marincima, u kojima je služio u specijalnom odredu.

Kasnije je postao zastupnik za Yeovil i vođa Liberalnih demokrata između 1988-99. Tokom tog perioda je pretvorio stranku u moćnu treću političku silu, a stranačke kolege, uključujući bivšeg čelnika Liberalne stranke Davida Steela i dugogodišnju zvaničnicu stranke Shirley Williams, također su došli da mu odaju počast.

Na misu zahvalnicu je došlo oko 2.200 ljudi.

Bivši vođa Liberalnih demokrata Sir Nick Clegg pročitao je citat iz pogrebnog govora, koji se pripisuje Periklu: “Naš ustav nazivamo demokratijom, jer vlast je u rukama, ne manjine, već cijelog naroda.”

Ashdown bi želio da se pročita taj citat, kazao je Clegg. Ali, čak “ni Paddy” nije mogao pretpostaviti kako bi govor, koji je napisan tako davno, mogao “imati toliku relevantnost danas”, dodao je on.

Ashdownovo vrijeme kao Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i Specijalnog predstavnika Evropske unije nakon što je odstupio kao parlamentarni zastupnik jedan je od spomena vrijednih trenutaka u “izvrsnom životu”, napisao je Ian Patrick, njegov bivši privatni sekretar.

On je “iskorijenio korupciju, uspostavio multietničke institucije i vladavinu zakona, doveo ratne zločince pred lice pravde i pomogao u izgradnji počivališta za sve one ubijene u Srebrenici”.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović, pročitao je nekoliko ajeta iz Kur'ana na misi zahvalnici, kojoj je prisustvovao i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Jeremy John Durham Ashdown rođen je u New Delhiju i odrastao je u Sjevernoj Irskoj – otuda mu i nadimak Paddy. 

– Malo je ljudi sigurno imalo takvu raznolikost karijere i mogućnosti za efikasno vođstvo kao što je Paddy Ashdown, britanski lord Ashdown – rekao je dekan Westminstera, velečasni dr John Hall.

– Bila je to veličanstvena prilika – rekao je nakon toga Cable, ukazujući na prisustvo toliko bivših premijera kao odraz Ashdownovog stava, ne samo kao vođa stranke, već i važne nacionalne ličnosti. 

Lord Steel opisao je misu kao vrlo posebnu priliku, dodavši da je “bio fantastičan vođa i veoma dobar prijatelj”.

David Laws, koji je naslijedio Ashdownovu izbornu jedinicu Somerset, rekao je: “Ovdje imamo predstavnike ne samo iz Bosne, već i iz mnogih stranaka i iz Commonwealtha. Paddy je bio neko ko je uspio nositi se s velikim teretom, ne samo u Somersetu, već i širom svijeta. “

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad