Sindikat radnika rudnika uputio zahtjev Novaliću, Džindiću, Elektroprivredi…

Vijesti 11. sep 201911:31 > 11:40
N1

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, uputio je premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministru Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminu Džindiću, generalnom direktoru JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo Bajazitu Jašareviću, te Upravama ZD RMU „Zenica“ i „Breza“, zahtjev da se u toku dana iznađe mogućnost za prevazilaženje jako teškog stanja i aktuelne problematike, sa posebnim osvrtom na ZD Rudnici mrkog uglja „Zenica“, gdje su radnici od juče stupili u štrajk glađu.

Upravni odbor je još jednom u pisanoj formi predstavio zahtjeve koji su predstavljeni od strane članova Predsjedništva Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH na sastanku koji je održan juče, 10. septembra 2019. godine, prilikom održavanja Protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Zahtjevi Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH su sljedeći:

1. Zahtijeva se od nadležnih da danas, 11. septembra 2019. godine definišu rješenje kojim će se omogućiti primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH u ZD Rudnici mrkog uglja „Zenica“ i Breza“.

2. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da odmah pokrene postupak analize kvalitete upravljanja ZD rudnici uglja iz sastava Koncerna.

3. Zahtijeva se da Vlada Federacije BiH naloži Upravi JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo i upravama svih ZD rudnici uglja u FBiH, da se u svim rudnicima uglja izvrši analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta, te pokrene postupak izrade efikasnijih, operativnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta koje će u konačnici ponuditi i dovesti do mogućnosti kvalitetnijeg i uspješnijeg poslovanja u ZD rudnici uglja u Federaciji BiH.

4. Zahtijeva se od Vlade Federacije BiH da izvrši preispitivanje funkcionalnosti Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, odnosa u samom Koncernu, te veleprodajne cijene uglja koja se iz rudnika uglja u Federaciji BiH isporučuje prema JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo.

5. S obzirom da aktuelni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH ističe danas, 11. septembra 2019. godine, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od socijalnih partnera da se pregovarački proces usaglašavanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH okonča najkasnije do kraja septembra 2019. godine, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Podsjećamo, nezadovoljstvo rudara kulminiralo je prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Kako javlja reporterka N1, oko 13 sati će se održati sastanak sa resornim ministrom kako bi se pronašlo kratkoročno rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad