Dramatična ispovijest direktora u Parlamentu FBiH: Ja ne mogu više da šutim

Vijesti 11. sep 201912:42 > 12:46
N1

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kazao je kako je situacija u Zavodu katastrofalna.

Govoreći pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Salić je kazao da je zatekao negativno poslovanje.

“Direktor koji je bio tu deset godina nije vodio računa apsolutno nikakvog. Nikakva kontrola nije bila ni od Ministarstva, niti od Vlade. Uputio sam tužbu FUP-u i SIPA-i; do današnjeg dana niko nije došao. Ogroman je kriminal u Zavodu u Pazariću”, istakao je.

Pozvao je zastupnike da svim svojim sredstvima pozovu FUP, SIPA-u i Tužilaštvo da dođu i vide kriminal.

“Od trgovine kurbanima, da ne pričam o ostalim stvarima. Preko milion maraka ima tužba samo za kurbane. Nadzorni odbor košta Zavod 420,000 maraka i ja vas molim da skinete tu kategoriju sa naših leđa”, kazao je.

Direktor tvrdi da petnaest godina u Zavodu nije promijenjen meni za djecu.

“Petnaest godina su djeca gladna”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, najveći problem u Zavodu je nekvalifikovana radna snaga.

“Mi imamo pet socijalnih radnika, do kojih sam pokušao da napravio stručni tim. Odveo sam jednu grupu u Sloveniju da vide kako rade u Evropskoj uniji”, pojasnio je.

Salić tvrdi da radnici rade u nemogućim uslovima.

“Ja ne mogu da vjerujem da je prije tri godine napravljena nova zgrada, ona se raspada. Ta zgrada nema izolacije. Ja ne mogu više da šutim. Ako nemamo podršku od vas, taj Zavod treba zatvoriti. Ja sam u nedjelju doživio da nijedna peć ne radi, da je to u zimskoj sezoni ta djeca bi se smrzla. Ne mogu da vjerujem da je neko tako neljudski postupio prema toj kategoriji djece”, istakao je.

Pozvao je zastupnike da dođu u zavod i vide kakva je situacija.

“Poduzeo sam sve mjere, okrenuo sam na pozitivno poslovanje i nadam se da su ljudi shvatili u kakvoj se situaciji nalazi taj Zavod. Žao mi je, ja bih stvarno volio da vam kažem neku bolju situaciju, ali stvarno je situacija katastrofalna”, kazao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović pozvao je resorno parlamentarno tijelo, Odbor za socijalnu zaštitu, da se zasebno sastane u toku ove sjednice zbog stanja koje je prezentirao Salić i predloži Domu zaključke povodom ove tačke dnevnog reda.

O svim tačkama, pa i izvještaju o stanju u Zavodu Pazarić, Predstavnički dom će se izjasniti kad okonča raspravu o svakoj od njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad