Dodik: Dobro je što je novi komesar EK za proširenje iz Mađarske

Vijesti 11. sep 201913:00 > 13:02
Srna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen s nizom unutrašnjih pitanja, koje treba da riješi u okviru same Evrope, prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika.

Što se tiče politike proširenja treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emanuela Makrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne riješi svoje pitanje“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja (László Trócsányi) za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo“, rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Evropske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, da reguje na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacione, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri “doprinijela zapadna Evropa, koja želi radna mjesta”.

Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih i da se oni polako orijentišu na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, na zemlje koje bi sutra trebalo da budu članice EU“, utvrdio je Dodik.

Kaže da treba sarađivati s Evropom, “ali je problem jer BiH nema svoje institucije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad