Dogovorena deblokada računa RMU u Zenici i Brezi

Vijesti 11. sep 201916:05 > 16:09
Anadolija

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas da je direktor Elektroprivrede BiH zadužen da u toku dana, a najkasnije sutra izvrši transfer novca u iznosu 7,5 miliona KM prema RMU Zenica i 6,5 miliona KM prema RMU Breza, a zatim da se izvrši transfer novca prema Poreznoj upravi FBiH i na taj način deblokiraju jedan i drugi račun.

Na pres-konferenciji nakon sastanka u Vladi Federacije BiH s predsjednikom Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem, Džindić je naglasio da je napravljeno niz koraka i dogovora na osnovu cjelodnevnih sastanaka koje su imali sa upravom Elektroprivrede BiH, uključujući cjelokupnu Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo.

Drugim zaključkom, kako je dodao Džindić, dat je rok od 60 dana kompletnoj upravi Elektroprivrede BiH da se uradi plan sanacije ili organizacionog uređenja RMU Zenica i da takav plan usvoji uprava i nadzorni odbor, a zatim da se potvrdi putem resornog ministarstava.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, prema njegovim riječima, trebala bi biti razmatrana cjelokupna informacija o stanju u rudnicima, a fokus će biti na posljednjim događanjima u rudnicima Zenica i Breza.

Džindić je dodao da su suglasni sa današnjim dopisom Sindikata radnika rudnika FBiH koji je došao na resorno ministarstvo koji će također biti sutra na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH.

Peti zaključak je da aktivni kolektivni ugovor koji ističe danas, ostaje da važi do potpisivanja novog ugovora.

– Žao nam da su rudari posegnuli za ovakvim načinom, žao nam je tih ljudi koji su prenoćili ili bili zatvoreni u jamama. Na ovaj način je Vlada izašla u susret i pomogla da se ova situacija riješi. Svi ovi zaključci se moraju do kraja ispuniti da ne bi ponovo u budućnosti došli u ovakvu situaciju – istakao je Džindić.

Husić je rekao da će se već danas odblokirati računi rudnika.

– Sve smo usaglasili, a važan je i dopis Sindikata u kojem tražimo svoja prava – rekao je Husić dodajući da će sutra u toku dana, ukoliko sve bude ispunjeno, odluku o generalnom štrajku staviti van snage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad