Novalić: Taj proces će se odvijati, dopadalo se to nama ili ne

Vijesti 11. sep 201916:57 > 17:02
N1

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je na sjednici Prestavničkog doma Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine da će akutni problem rudnika uglja Zenica i Breza biti riješen, odnosno računi deblokirani jer će biti izdvojen novac za uplatu njihovih obaveza prema državi.

Po premijerovim daljnjim navodima, cilj nije rješavati probleme rudnika uopće na navedeni način nego djelovati sistemski u problematici.

Tačka dnevnog reda, napomenuo je Novalić, značajno ranije je kandidirana za dnevni red Vlade i Parlamenta i rasprava u Predstavničkom domu slučajno se podudarila vremenski s akutnim događajima.

Rudnici će preživjeti ako preživi ekonomija. Ekonomija je nauka, mi smo pokušali taj aspekt osvijetliti. Evo vam ekonomija iz BiH:

Dva i po miliona tona “Stanari”, nova Termocentrala sprži u Doboju i za TE i kop koriste 896 ljudi, 330 MW. Mi spržimo oko sedam miliona tona i za to koristimo 13 hiljada ljudi“, kazao je Novalić i nastavio:

Ostanemo li u tom klišeu, nas će ekonomija poraziti. Onog momenta kad Stanari prodaju našem rudaru struju i dođu mu na kuću, stvar je završena. A po ovim odnosima, to će se dogoditi. Da se to ne bi dogodilo, treba ići u restruktuiranje koje ima u sebi socijalnu komponentu, ali mora se poštovati ekonomija“, kazao je Novalić.

Naveo je primjer Engleske.

Po ovom klišeu kada bi imali novu tehnologiju na kopovima, kao što imaju Stanari, mi bi imali 2.520 ljudi u ovom sektoru, a ne 13.000. To je pravac u kojem moramo ići. Dopadalo se ili ne. Engleska je prije 25 godina imala 360 hiljada rudara, danas ih ima 13 hiljada. To će se odvijati, dopadalo se to nama ili ne“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad