Mektić za N1: Poručujem hrvatskoj strani, zaustavićemo to po cijenu konflikta

Vijesti 11. sep 201918:03 > 18:05
N1

Primopredaja savremene opreme Graničnoj policiji BiH za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija održana je danas. Donacija u iznosu od jedan milion evra došla je od Republike Češke. O ovoj donaciji, migrantskoj krizi u BiH, bosanskohercegovačkim državljanima na sirijskom ratištu za N1 govorio je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

“Sredinom prošle godine česka vlada se obratila Ministarstvu bezbjednosti i iskazala namjeru za jednom donacijom u iznosu od milion evra. Ja sam odlučio da kompletna donacija bude usmjerena prema Graničnoj policiji odnosno da bude potrošena na kupovinu visokosofisticirane tehnologije da bi se bolje tehnički opremila i imala bolje kapacitete u borbi protiv ilegalnih migracija, pogotovo kada uzmemo činjenicu da GP nedostaje nekoliko stotina policajaca i da imamo problema u zaštiti granice”, kazao je Mektić.

Evropska unija novac namijenjen Bosni i Hercegovini za suočavanje sa ilegalnim migracijama do sada je davala međunarodnim organizacijama.

“U početku sav novac koji smo dobijali iz EU fondova za pitanje rješavanja ovog problema bio je trošen na saniranje posljedica. Od onog momenta kada su migranti ušli u BiH novac smo trošili isključivo za njihovo humanitarno zbrinjavanje”, objasnio je Mektić te dodao:

“Nakon sastanka 17. jula u Briselu sa Evropskom komisijom razgovarali smo o nekom novom načinu doniranja i korištenja tog novca. Evropska komisija je zainteresovana da taj novac sada direktno usmjerava u institucije BiH i da one troše novac za potrebe koje misle da su najaktuelnije.”

No, ukoliko će Evropska unija davati novac direktno bh. institucijama onda moraju postojati i neki zahtjevi. Osnovni zahtjev – kredibilitet.

“EU je tražila da mi osposobimo naše institucionalne i pravne kapacitete, da damo garanciju da možemo valjano i odgovorno trošiti taj novac. Jedan od uslova je bio da preciznije uspostavimo poziciju i nadležnosti Operativnog državnog štaba koje se bavi problemom migracija. Tražili su i da jedan ekspert iz EU bude sastavni dio tog Operativnog štaba i da se nakon te uspostave novac daje direktno nama”, rekao je Mektić.

Državni resorni ministar pojasnio je i kakva je trenutna bosanskohercegovačka situacija kada je u pitanju kredibilnost kod EU:

“Sporo ide naša kredibilnost jer se politika kod nas involvira u sve živo, pogotovo tu gdje ima novca. Sa raznih nivoa vlasti postoje inicijative da se taj novac odmah u EK raspoređuje na entitete, agencije. Oni ne žele na to da pristanu, jer kao ‘focal point’ vide Ministarstvo bezbjednosti.”

“Predstavnici Evropske komisije su rekli doćemo početkom septembra da vidimo šta ste uradili. Najavili su se bili, ja sam intervenisao da to pomaknemo za kraj septembra da možemo neke stvari završiti kako bi mogli biti kredibilni”, dodao je Mektić.

Da bi se kontrolisala migrantska kriza, Mektić je kazao da je potrebno 15 miliona KM godišnje ali zbog neformiranja vlasti nije bilo ni budžeta za ovu godinu. Mektić je objasnio kako riješiti migrantski problem u USK nakon formiranja vlasti i usvajanja budžeta:

“U stalnom sam kontaktu sa predstavnicima USK. Dvije ideje postoje. Jedna je da se zatvore migrantski centri Bira i Miral koji se nalaze neposredno u gradskim zonama jer ometaju na mnogo naćina normalno funkcionisanje lokalne zajednce te da napravimo jedan veći prihvatni centar da bi ih dislocirali. I razgovarali smo i dogovorili, to je već i vrlo izvijesno, da napravimo još jedan prihvatni centar izvan USK koji bi bio kapaciteta do 1500 osoba da bi mogli rasteretiti USK. Na teritoriji Republike Srpske ne može, vlasti ne dozvoljavaju.”

“Ja sam pisao Predsjedništvu BiH o nekoliko mjera i radnji koje bi nam morali odobriti kako bi se uspješnije mogli nositi s ovim problemom. Nijedna od tih nije odobrena – da dobijemo pomoć vojske, da zapriječimo ulazak žicom, da dislociramo te centre”, dodao je Mektić koji ne vidi ništa radikalno u postavljanju žice.

U više navrata, Dragan Mektić je tvrdio da hrvatska policija ulazi na teritoriju BiH kako bi vratili migrante te da prilikom ulaska čak koriste oružje. Ovaj put, ima poruku za hrvatsku policiju:

“Hrvatska je odustala potpuno od Sporazuma o readmisiji i prešla na ilegalne radnje. Za to postoje dokazi. Nećemo dozvoliti više povređivanje teritorijalnog integriteta BiH. Bićemo prinuđeni da reagujemo po cijenu konflikta”.

Šta to znači?

“To znači da ćemo stati na našu granicu, ne damo nijednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili da ulazi unutar BiH. Koristeći Ustav i zakone BiH mi smo dužni da zaštitimo teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati da neko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavit ćemo to po cijenu konflikta”, kazao je Mektić.

Kada su u pitanju istočne komšije, Mektić je naglasio da nisu zabilježeni njihovi prelasci granice na teritoriju BiH:

“Što se tiče istočnih susjeda mi nemamo narušavanje teritorijalnog integriteta, dešavaju se ilegalne migracije, podstrekavaju se. Informacije o nasilju i primjeni sile dobijamo od migranta prije svega i nemamo primjedbe na postupanje srbijanskih i crnogorskih policajaca, ali imamo zadokumentovane slučajeve teškog maltretiranja migranata od strane hrvatske policije.”

Mektić je dodao i to da je Hrvatska priznala da je postojao pushback tek nakon pritisaka medija i drugih država. U Danu uživo govorio je i o bosanskohercegovačkim državljanima na sirijskom ratištu kao i o procesu formiranja vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad