Izetbegović: Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i uvijek doveze na cilj

Vijesti 11. sep 201920:19 > 20:19
N1

Što se nas tiče, ništa se neće promijeniti. Ove stavove od večeras ću zakucati na Kongresu za dva dana. Vrijeme je da se Dodiku kaže dosta. Bit će BiH, bit će vladavina zakona i poštovati će se Ustav, kazao je večeras u Pressingu lider SDA Bakir Izetbegović.

“Sam NATO put i ANP je povod da se stane na loptu i kaže dosta. Dosta se išlo ovako, to ne može više”, kazao je Izetbegović.

Znali ste Dodikove stavove i prije, pa ste formirali koaliciju?

“Nisam ja to odlučio, nego birači”, kazao je.

SDA je glasala za četvrtog delegata, srpskog u Domu naroda?

Nije tačno, SNSD može sa tri delegata uraditi sve ono što radi sa 4. To je priča SDP-a sada što pričate. Ako SNSD neće da odobri zakon, to isto može uraditi sa 3 delegata. Ta se priča ponavlja, šest puta se ponovi neistina i onda postaje istina. Kada tri predstavnika u Domu naroda izađu napolje, ne možete ništa usvojiti. Ne 4, nego tri“, kazao je Izetbegović i na pitanje šta se čeka, kazao je:

Čekamo sazrijevanje SNSD-a i dovršimo ovaj mandat kojeg je ostalo tri godine sada. Da se krene i da se zemlja pokrene. Mi to ne možemo uraditi bez SNSD-a. Ostaće u tehničkom mandatu sve dok ne dođe do sazrijevanja. Sve dok se ne počne poštovati zakon“.

Dodao je da je SNSD već jednom zaustavljen.

Mi smo već jednom zaustavili SNSD, SDA je to uradila i to zbog ponašanja prema povratnicima. To smo uradili 2014/15. HDZ je sve vrijeme teškao, da smo napravili grešku, da su oni u Banjaluci vlast. Ovaj put vjerovatno ne bi pristali na takvu stvar“.

Čović je rekao da će se stvari promijeniti i krenuti naprijed nakon Kongresa SDA?

Što se nas tiče, ništa se neće promijeniti. Ove stavove od večeras ću zakucati na Kongresu za dva dana. Vrijeme je da se Dodiku kaže dosta. Bit će BiH, bit će vladavina zakona i poštovati će se Ustav“.

Izetbegović je kazao da se “mora vjerovati vozaču koji već 29 godina vas doveze na cilj”.

Baš sam objašnajvao neki dan grupi ljudi u vezi politike. Morate vjerovati vozaču koji vozi 29 godina i koji vas doveze na cilj. Nekada prikoči, nekada ubrza, ali stigne. Bio je momenat kad su se bošnjačke stranke ujedinile protiv SDA. To je čas kada se ne pritišće gas. Vrijeme je jednostavno, sad smo aktivirali međunarodnu zajednicu. Sada imamo jasan stav SAD-a, EU i ostalih“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad