Izetbegović: Narod izložen blefovima Dodika, BiH kao države može biti samo više

Vijesti 11. sep 201921:34 > 21:48
N1

Govoreći o svom koalicionom partneru na nivou države Miloradu Dodik, lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako Milorad Dodik "stalno ponavlja prijetnje i uvrede", odnosno da "isprobava nerve".

“Na pregovorima kod Wigemarka u jednom momentu pred svima njima Milorad Dodik je rekao da mi ne možemo ništa, da nismo dovoljno snažni. Ja sam rekao ‘Kako ne možemo? Sjeti se ‘94. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku cijele godine. Mi smo takav narod kojeg može takva sila da napadne, nemoj se igrati sa takvim narodom’.”

“Činićemo sve da se bošnjačkom narodu ne desi ono što se desilo tri puta. Žao mi je što se narod izlaže kockarskim blefovima Milorada Dodika. Mi smo davno mogli imati standard koji je 20, 30 posto veći, daleko manji odlazak ljudi, jednu sigurnost, jednu relaksaciju odnosa da nije ovakve politike. On se kuraži da krene u nešto i da bude zapamćen kao neko ko je završio poslove za Srbe u BiH”, dodao je Izetbegović.

Istakao je da ne želi bošnjačku državu koja je nuđena u Ženevi.

“Nema govora o tome, može biti samo reintegracija, ne dezintegracija, Bosne i Hercegovine kao države može biti samo više.”

Istakao je da su krize poput ove trenutne u BiH dobra stvar kako bi se “odmjerili živci”:

“Ponekad su krize neophodna stvar tako da se svi uvjere gdje su im granice, šta se to smiju usuditi da urade. Momenat je da se povuče crta pa da vidimo dokle je spreman ko da ide. Mi samo branimo ustavnopravni sistem, vladavinu zakona. Spremni smo da idemo do kraja – politički, diplomatski, vojno braniti BiH.”

Komentarisao je navode bh. političara koji kažu da ovakva situacija najviše odgovara SDA jer imaju veliki broj ključnih pozicija u državi:

“Mi smo spremni sada, noćas, sutra ujutru sići na jednog ministra. Ali, tražimo vladavinu zakona, poštovanje Ustava, prestanak nametanja volje entiteta, prestanak bahatog ponašanja i drskog, prestanak vrijeđanja Bošnjaka, muslimana, Bosne i Hercegovine, povratnika.”

“On je ovo napravio, nek izvoli razvezat taj čvor i ljudi će otići sa tih pozicija.”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad