Prlić o ispovijesti Salića u Parlamentu FBiH: Da li je ovo jedini slučaj?

Vijesti 12. sep 201908:57 > 09:04
N1

Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, jučer je kazao da je situacija u Zavodu katastrofalna. Govoreći pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Salić je kazao da je zatekao negativno poslovanje. Pozvao je zastupnike da svim svojim sredstvima pozovu FUP, SIPA-u i Tužilaštvo da dođu i vide kriminal.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH i zastupnica ove stranke u Parlamentu FBiH, kazala je da je situacija u zavodu katastrofalna i da priča direktora Salića nikoga nije ostavila ravnodušnim.

“Rekao je da se u Zavodu godinama provodio kriminal, od toga da su se kurbani koji bi ljudi donosili u ovaj Zavod preprodavali, da djeca nemaju grijanje, da se renovirana zgrada raspada, te da nema adekvatnog kadra koji bi se brinuo o štićenicima ovog Zavoda. Ne možemo da se ne zapitamo da li je ovo jedini takav slučaj. Dostavljeni izvještaj je friziran, netačan što je potvrdilo izlaganje gospodina Salića”, navela je Prlić.

Parlament FBiH jučer je na kraju usvojio zaključak kojim se nalaže Federalnom ministarstva rada i socijalne politike zajedno sa Federalnom ministarstvim financija da obezbijede neophodna sredstva za grijanje ovom Zavodu, te da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira radnu posjetu ovom Zavodu.

“Ovim putem pozivam direktore, štićenike, uposlenike Zavoda, domova, institucija koji se brinu o zbrinjavanju mentalno invalidne djece i omladine, zbrinjavanju djece sa poteškoćama u razvoju, popravnim domovima za djecu i mlade, kao i domovima za nezbrinutu djecu, te građane da ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nepravilnostima, nebrizi od strane uposlenika ili direktora, pronevjere, itd. da progovore o tome. Kao zastupnica se stavljam na raspolaganje, a i sigurna sam i ostale kolege iz Parlamenta da nam se možete obratiti i upoznati sa problemima. Jer jedino ako znamo za probleme možemo ih riješiti”, navela je.

Salić je naveo da su nedavno završeni građevinski radovi na zgrade koja je u kompleksu Doma, i to bez građevinske i urbanističke dozvole, te da “ima oko 300.000 KM razlika u izvođenju radova”, odnosno, da se ne zna u što je novac utrošen i da zapravo niko ne zna za šta je planirana gradnja zgrade.

Podsjetio je da je prije tri godine renovirana zgrada, ima i novosagrađenih, ali da je toliko nekvalitetno urađena da djeca svakodnevno žive u vlazi.

Navode direktora o teškom stanju u Domu Pazarić u kojem trenutno boravi oko 349 štićenika, starosti od tri do 80 godina, potvrdila je i zastupnica Kenela Zuko (SDA) koja je štićenike posjećivala nekoliko puta i ogorčena je zatečenim stanjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad