Muzur o rudarima: Građevinci bili isto tretirani, sad nam stranci izvode radove

Vijesti 12. sep 201909:55 > 12:33
N1

Poslanik Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Muzur gostovao je u jutarnjem programu N1. Govorio je o proteklim sjednicama PD PS FBiH, problemu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te o štrajku rudara.

“Bila je treća sjednica Parlamenta Federacije i nažalost nismo usvojili dnevni red. Na dnevnom redu te sjednice bilo je puno značajnih pitanja o kojima smo sigurno trebali raspravljati. Tu je bio i izvještaj o radu Vlade, aktuelna situacija kada je u pitanju Aluminij”, kazao je Muzur.

Govoreći o proteklom štrajku rudara, kritikovao je riječi premijera Fadila Novalića te ukazao na neke kontradiktornosti:

“Nazvao je ekscesom to što je 150 rudara u jami i štrajkuju pod zemljom. Prezentovao je u svom prvom izlaganju da je to potpuno neperspektivna grana, da su rudnici nešto što bi se trebalo zatvoriti, da su rudari radna snaga koja će vrlo brzo ostajati bez posla i na tržištu rada u Federaciji kao imamo potrebu za drugim poslovima i oni bi se trebali zapošljavati u drugim branšama.”

“Prošle godine je čini mi se 61 milion dobiti imala Elektroprivreda. 80 posto materijala za finalni njihov proizvod su rude koje proizvode rudari a 20% dolazi iz obnovljivih resursa. Dolazimo u potpunu konfuziju jer vidimo da priča premijera o neperspektivnosti je neskaladna. Poslije je govorio da nije to tako mislio”, dodao je Muzur.

Izrazio je i bojazan da će rudnici u BiH biti zatvoreni te da će ta grana preći u ruke stranaca:

“Ugašene su mnoge građevinske firme, pa smo juče na Federalnom parlamentu imali situaciju da raspravljamo kako nije više velika potreba u rudarstvu, ali jeste u građevinskom sektoru. U nekom prethodnom periodu su i te građevinske firme vjerovatno isto ovako tretirane da nisu perspektivne. One su ugašene, ne postoje i sad nam strane firme izvode radove u BiH.”

“Vlada služi sama sebi” rekao je Muzur a prema njegovom mišljenju to se najbolje vidjelo na prethodnim sjednicama Vlade FBiH na kojima se delegiraju tačke koje su njima potrebne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad