Crvena linija: Posljedice prepucavanja u BiH i onih između Srbije i Hrvatske

Vijesti 12. sep 201900:23 > 00:33
N1

Napad na petero Srba u kafani u Uzdolju kod Knina. "Ubij Hrvata da Šiptar nema brata", grafit u novosadskom naselju Detelinara. Jedanaestorica pripadnika Vojske Srbije vraćeni sa graničnog prelaza Bajakovo. Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protesnu notu. "Ubi Srbina", grafit na ulazu u Donje Ceranje, rodno mjesto Milorada Pupovca, predsjednika SSDS.

Ovo su događaji koji su obilježili posljednjih 20 dana srpsko-hrvatskih odnosa u toku kojih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sa vojne vježbe “Begej 2019”, kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, poručio da je Vojska Srbije snažnija nego ikad.

Da li su aktuelni srpsko-hrvatski odnosi posljedica predizbornih kampanja ili konstanta u odnosima dvije države koji se već decenijama reflektuju na treću? Koje su posljedice Vučić-Kitarović prepucavanja i Dodik-Čović razumijevanja na život manjina i većine u sve tri države?

O srpsko-hrvatskim i odnosima u BiH u Crvenoj liniji govore Boris Milošević, predsjednik SNV, Tomislav Žigmanov iz DSHV i Srđan Puhalo, psiholog.

Autorka i voditeljka emisije Crvena linija je Marina Fratucan. Emisija je na programu u petak od 20 sati, na TV N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad