FUP saopštio detalje akcije: Uhapšeno 14 osoba u nekoliko gradova u BiH

Vijesti 12. sep 201911:14 > 11:18
Screenshot

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Orka" na području Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za krivično djelo “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima “Razbojništvo”, “Teška krađa” i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog kantona i Istočnog Sarajeva (RS), te je uhapšeno 14 osoba inicijala R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se osoba Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u R Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti. 

Navedena organizovana kriminalna grupa na čelu sa R. B i J. M. se sumnjiči da je u periodu 2014. – 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000,00 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli više milionsku štetu. 

Također, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe p.m.v.

Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti.

Uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu podršku prilikom sprovođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad