Bukvarević: Do kraja godine još 500 predmeta u prvoj fazi revizije

Vijesti 12. sep 201913:23 > 13:29
N1

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i po skraćenom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Te su izmjene i dopune učinjene jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

“Ostalo je još svega 500 predmeta da pregledamo do kraja godine u prvoj fazi revizije od 142.500 tisuće predmeta koliko smo pregledali. Na Institutu je također jedan broj ratnih vojnih invalida koji će biti pregledan iduće godine i mislimo da taj proces revizije na neki način privedemo kraju, imajući u vidu da je naša obveza da i sve ove mirovine koje ostvaruju branitelji po zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju imamo obvezu revidirati”, izjavio je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, s obzirom da Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju traje i trajat će još barem 20 godina izmjenama Zakona uređeno je da buduće kontrolu rješenja o Zakonu o prijevremenom umirovljenju obavljaju redovite inspekcije u federalnom Ministarstvu za braniteljska pitanja, u MIO-u i Ministarstvu rada i socijalne politike.

“Zbog toga je i predložena izmjena i dopuna ovog zakona kako bi iz tog zakona izbrisali obvezu da timovi za kontrolu to rade”, kazao je ministar Bukvarević.

Vlada je na sjednici utvrdila i koeficijente i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, a po riječima ministra Bukvarevića dostignuti obim prava za braniteljsko-invalidsku zaštitu neće se umanjivati, odnosno isplatni koeficijent je na razini za 2018. godinu.

“Vlada je danas po prvi put u skladu sa Zakonom o demobiliziranim braniteljima utvrdila i isplatni koeficijent jedan (1.00) za demobilizirane branitelje, što je za ovu godinu zakonom predviđenih 5 maraka po mjesecu”, kazao je i dodao kako je do sada predano oko 14.500 zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad