Lajčak: Mislim da gospodin Čović može tu da pomogne

Vijesti 12. sep 201914:56 > 15:16
N1

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović sastali su se danas u Mostar. Lajčak se obratio javnosti govoreći o trenutnoj situaciji BiH, njenom evropskom putu i štetnosti zbog neformiranja vlasti.

Lajčak je kazao da Evropska unija mora da donese novu strategiju vezano za region:

“Evropska unija treba da bude aktivna, vidljiva i prisutna na ovom području. Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije veoma popularno. EU mora prvo unutra da se konsoliduje da završimo pitanje Brexita, riješimo pitanje Turske i tek onda da se bavimo proširenjem. Ja smatram da je to greška da ta dva procesa ne idu paralelno jer nemamo taj luksuz da ostavimo ovo područje da čeka još pet godina dok mi završimo naše poslove. Treba da se angažujemo tu. Balkan je dio evropskih rješenja, nije to problem, niti usluga koju EU daje ovom području.”

Izrazio je nadu da će nova Evropska komisija više raditi na proširenju:

“Jako je bitno da nova Komisija vrlo jasno pokaže da će ozbiljno ući u taj proces jer odlazeća Komisija je mogla da odradi bolji posao po pitanju proširenja, pogotovo u prvoj polovoni mandata. Ne želim da gubimo ponovo vrijeme.”

Govorio je i o problemu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini:

“Mi treba da tražimo rješenja. Dok nema vlasti nema dijaloga, dok nema dijaloga nema napretka, nema evorpskog puta. To pitanje može da se riješi. Više je pitanje simbolike nego suštine. Ne bi trebalo formiranje Vijeća ministara biti dobit za nekoga a gubitak za nekoga drugog. Svi dobijaju od toga da se formira vlast. Polazeći od te filozofije mislim da se treba tražiti rješenja, i mislim da gospodin Čović može tu da pomogne.”

Lajčak se zahvalio Sveučilištu u Mostaru zbog dodijeljenog počasnog doktorata te je kazao i da uvijek voli doći ovdje da vidi kakva je situacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad