Molba iz FUCZ građanima zbog uništavanja aviobombi pronađenih u Sarajevu

Vijesti 12. sep 201916:07 > 16:09
N1

Proces uništavanja četiri aviobombe pronađene u posljednjih sedam dana na istoj lokaciji u Sarajevu počeće noćas iza ponoći.

“Iza tri sata ujutro kreće cijela operacija, priprema, transport i ostale aktivnosti. Rano ujutro, oko šest sati, počinje njihovo uništavanje. To je procedura koja se radi u četiri odvojene eksplozije”, izjavio je za Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Transport će se odvijati u periodu od 05 do 08 sati ujutru i kretat će se rutom: Igmanska ulica (Općina Vogošća) – Autoput ”Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin” te kroz naselje Tarčin (općina Hadžići) do poligona za uništavanje.

“Molimo građane koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području da se pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i sigurnost cijele operacije”, poručuju iz FUCZ.

Kako je kazao, operacija će se izvršiti na poligonu FUCZ-a za uništavanje eksplozvnih sredstava.

Podsjećamo, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu prethodnih dana su pronađene aviobombe težine po 500 kilograma, zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Pripadnici FUCZ-a uspješno su deaktivirali sve četiri pronađene aviobombe, a potom ih izmjestili na drugu lokaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad