Memić za N1: Obećao sam, ako oni ne mogu – ja ću to riješiti

Vijesti 12. sep 201918:34 > 18:49
N1

Postoje mnogi živi svjedoci. Kantonalno tužilaštvo ih nije htjelo saslušati, ali jeste državno, kazao je za N1 Muriz Memić.

U petak 13. septembra u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će održan sastanak glavne tužiteljice Gordane Tadić i tužilačkog tima koji radi na predmetu “Dženan Memić” sa ocem i sestrom stradalog mladića Murizom i Arijanom Memić i njihovim advokatom Ifetom Feragetom.

Tri i po godine su prošle od stradanja vašeg sina?

Želio bih javnosti reći da nisam glumac i ne želim da zabavljam javnost 3,5 godine. Želim razotkriti kriminal u Kantonalnom tužilaštvu i želim da državno tužilaštvo postupi po mojoj prijavi. Došlo je vrijeme da znam hoće li otvoriti istragu ili neće.

Postoje li neki novi dokazi, svjedoci?

Postoje mnogi živi svjedoci, ne želim iznositi detalje. Kantonalno tužilaštvo ih nije htjelo saslušati, ali jeste državno. Dalida Burzić je na čelu ljudi koje tužim. Dženan je ubijen, to javnost zna i ja sam to davno dokazao. Vidimo šta je uradilo kantonalno i federalno tužilaštvo. Moraju biti svjesni, ne može se sakriti dokazi – kad tad će izaći u javnost. Obećao sam, da ako ne mogu oni riješiti, ja ću to riješiti.

Rekli ste da ne želite “otkriti ime Dženanovog ubice”?

Vidite šta su uradili u Banjaluci. Kazali su ime policajca i vidite šta se desilo? Zna Dalida ko je ubica, to joj je saopštila Alisa Mutap. Neću to otkrivati, neka to utvrdi državno tužilaštvo.

Šta očekujete od sastanka u Tužilaštvu BiH? Da li ste optimista?

Jesam optimista. Zadnja tri mjeseca sam bio 10 puta u Tužilaštvu. Istražitelj i tužioc su uradili ogroman posao. Ostajem da vjerujem Gordani Tadić za ono što mi je obećala.

Šta vam je obećala?

Obećala mi je da će otvoriti istragu, a ime i previše materijala za to. U 12 sati je sutra sastanak.

VSTV?

Milan Tegeltija me je davno primio, prevario i imenovao Burzić za sudiju Suda BiH. Sve je bilo farsa. Ona nije smjela biti imenovana za sudiju.

Najavljivali ste i nove proteste…

Protesti svakako idu, vidjet ćemo šta će se sutra desiti. Ovo što je uradi Vrhovni sud je prevara.

Jeste li u kontaktu sa Davorom Dragičevićem?

Jesam, danas ima konferenciju u Austriji. Ista je tuga i kod Davora i kod mene. Ne možemo dokazati da nam je dijete ubijeno i pored svih dokaza. Imao sam sastanak s ljudima iz Evrope i dobro sam im objasnio, iako nisam pravnik, stanje u pravosuđu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad