Elektroprivreda RS na meti Srbije?

Vijesti 12. sep 201918:47 > 19:08
N1

Nakon lošijih godina i gubitaka Elektroprivreda Republike Srpske kraj 2018. godine završila je sa 16,5 miliona KM dobiti, ali i najavama reorganizacije holdinga. Uprava je donijela i odluke o kupovini akcija malih akcionara. Istovremeno, sa tim procesima, iz Srbije stižu najave da će ta država kupovati elektroprivrede iz regiona. Jesu li na meti one komšijske - preko puta Drine?

Poskupjela je industrijska cijena struje za velike potrošače.

“Ali mnogo stvari koje nismo mogli da shvatimo, da prihvatimo”, kaže Mladen Jelača, Arcelor Mittal.

Možda nisu shvatili, ali jesu prihvatiili – cijenu od 35 evra po megavat času. Veća cijena struje značiće veću dobiti Elektroprivrede, koja nakon rekordnog gubitka iz 2017.godine od više od 53 miliona maraka, te smjene rukovoodstva, pokazuje znake konsolidacije.

Tako je 2018. godine većina zavisnih preduzeća sistema poslovala pozitivno. Manjak od čak 3,3 miliona imala je TE Ugljevik.

Prva polovina 2019. godine bila je pozitivna za osam preduzeća iz holdinga, sa ukupnom dobiti od 16 miliona.
Naspram toga, samo dva preduzeća RiTe Gacko i HE Trebišnjica imali su 10 miliona KM minusa. Za ekonomiste jasno da se povećanjem struje pokušavaja popraviti bilans.

“Mi jednostavno moramo da držimo korak i sa Evropskom unijom i sa njihovim politikama koje se odnose na poslovanje javnih preduzeća Elektroprivrede”, podsjeća Vjekoslav Petričević, ministar privrede RS.

Da li prilagođavanje Evropskoj uniji ima veze sa kuloarskim pričama o privatizaciji Elektroprivrede Republike Srpske. Ili pak, sa najavom vlasti susjedne Srbije da će ići u osvajanje elektroenergetskog sistema u regionu?

“Mi ne samo da ne mislimo da prodajemo EPS. Mi mislimo da kupujemo elektroprivrede u okruženju. Nažalost, uvijek političko pitanje, mnoge zemlje u okruženju ne žele da nam prodaju, iako imamo novac”, otkriva Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Paralelno sa ovim izjavama, Elektroprivreda RS kupuje akcije od malih akcionara. Ima li ukrupnjavanje kapitala veze sa stvaranjem preduslova za prodaju?

“Nikakve veze”, tvrdi entitetski premijer Radovan Višković.

Kada se zna da je Srbija na berzi kupila 11% Elektroprivrede Crne Gore, u nimalo blistavim političkim odnosima dvije zemlje.

“Niko i nikada i sa bilo kim, pa i sa gdinom Vučićem nije pričao na temu prodaje i privatizacije EPS. Prema tome, mi sa Srbijom imamo naše dogovore oko zajedničkih ulaganja u gornjoj Drini”, kaže Višković.

Inicijativa o spajanju Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske stara je više od deceniju, a o njoj je najviše pisao Ekonomski institut iz Beograda.

O toj mogućnosti priča se od 2008. godine, što je samo godinu dana nakon što je Telekom Srbije privatizovao Telekom Republike Srpske.

Nema prodaje Elektroprivrede RS, no ima formiranja zajedničkih preduzeća. Prvo takvo između RS i Srbije i to u omjeru 51%-49% moglo bi biti formirano zbog projekta Buk Bijela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad