Cvijanović: Pitam ljude – je li to ta Bosna i Hercegovina

Vijesti 12. sep 201922:03 > 22:05
N1

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da SNSD poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srpske koji tačno propisuju ko šta treba da radi, kako je ko zastupljen, predstavljen, kao i mehanizme zaštite strateški važnih interesa.

Ona je navela da SNSD zna šta treba da radi, ima dogovor sa svojim narodom u Republici Srpskoj, koji jeste izborna baza za sve njegove političke aktivnosti.

“SNSD je legalista i mi hoćemo da se poštuje i slovo ustava i slovo Daytona, a Ustav je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma”, naglasila je Cvijanović, dodavši da Republika Srpska poštuje političku realnost.

Ona je navela da građani ovog entiteta imaju svoja prava koja hoće da se poštuju i da ih niko ne remeti u državi, koja je, kako je istakla, decentralizovana.

“Dok god je Bosna i Hercegovina ovako koncipirana, mi ćemo to morati da ispoštujemo”, poručila je Cvijanović.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom programu /ANP/, ona je istakla da je to jedan politički trik koji se postavlja kao uslov pred SNSD koji ima jasan stav o tome.

“SDS i PDP koji su na vlasti na nivou BiH se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost RS-a, a, sa druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uslov samo za SNSD ili se odnosi i na njih /SDS i PDP/”, rekla je entitetska predsjednica.

Navela da je “političko Sarajevo” izabralo dovoljno težak “uslov” koji može dugo da drži u blokadi proces formiranja vlasti na nivou BiH.

“Ovdje se tražio krupan razlog da bi se sudarili sa našim mišljenjem, što je bezobrazno i neproduktivno. To će se obiti o glavu onima koji uslovljavaju umjesto da rade. Pitam ljude u BiH – je li to ta BiH, koja stoji i koja ne može da implementira izborne rezultate i u kojoj bi ste vi držali neko predavanje RS-u? Kako to može da opstane?”, upitala je Cvijanović.

Naglasila da je Bosna i Hercegovina sve ovo vrijeme stagniranja mogla da iskoristi i da nešto izvuče od Evropske unije, jer EU hoće prosto partnera koji ima autoritet i kredibilitet koji može da sprovede određene stvari, a ne ovakvu BiH koja tapka u mjestu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad