Senad Šepić pokrenuo peticiju zbog Trgovske gore

Vijesti 13. sep 201913:32 > 13:38
N1

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić smatra da je pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH, trenutno najveći problem u BiH, te da je obaveza i pravo institucija i građana da ne dozvole da odlagalište bude na toj lokaciji.

Na njegovu inicijativu danas je u Novom Gradu održan skup i potpisivanje peticije protiv lokacije Trgovska gora koja je u strateškim dokumentima Hrvatske planirana za odlagalište radioaktivnog otpada.

On je poručio da je pitanje Trgovske gore zajednički interes BiH. “Ovo nije pitanje jedne stranke ili jedne institucije. Ako budemo dovoljno glasni, ovo neće proći”, rekao je Šepić.

Prema njegovim riječima, planovi Hrvatske ugrožavaju cijelu regiju, rijeku Unu, budućnost i perspektivu.

Šepić je rekao da će narednih dana biti nastavljeno potpisivanje onlajn peticije koju je pokrenuo Nezavisni blok.

“Zahvalni smo građanima koji su do sada potpisali peticiju. O tome ćemo upoznati institucije BiH, Hrvatske i međunarodne zajednice”, naveo je on.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kaže da je poruka današnjeg skupa da se ne može dozvoliti odlaganje radioaktivnog otpada uz rijeku Unu i granicu.

On je pozdravio odluku Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode “Una” i rekao da će iduće sedmice u Bihaću održati sastanak sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

“Zajedno ćemo sa velikog protestnog okupljanja 27. septembra u Novom Gradu poslati poruku da ne možemo prihvatiti lokaciju Trgovska gora, a da li će naši susjedi imati sluha vidjećemo već 30. septembra”, rekao je Ružnić.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od centra opštine Novi Grad.

Sastanak resornih ministara Hrvatske i Slovenije radi dogovora o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbina najavljen je za 30. septembar.

Opština Novi Grad, u saradnji sa susjednim opštinama i gradovima, predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, 27. septembra organizuje okupljanje na Trgu Mladena Oljače kako bi bila poslata zajednička poruka protivljenja namjerama Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora odlaže nuklearni i radioaktivni otpad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad