Softić za N1 o formiranju vlasti: Kombinacija koja se može napraviti

Vijesti 13. sep 201918:09 > 18:13
N1

Programskom deklaracijom uoči Kongresa SDA - ta stranka želi iskazati svoje htijenje i ciljeve kojima teži, te predstavlja tendenciju odnosno putokaz kojim SDA želi da ide u narednom periodu, kazao je za N1 Safet Softić, potpredsjednik SDA.

“Ne preuzimamo obavezu da realizujemo sve u cjelosti, ali to je tendencija kako želimo da radimo. Reintegracija zemlje, njeno jačanje, jačanje njenih institucija. Najjača stranka se bori za dobrobit svoje zemlje”, poručio je Softić gostujući u programu N1.

“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”, navodi se u objavljenoj Programskoj deklaraciji SDA, podsjećamo.

Također, Softić je kazao da stranku većinom sačinjavaju Bošnjaci, ali:

“Pokušavamo da napravimo iskorak, da napravimo kvote koje će značiti iskorak prema bosanstvu i multietnički karakter partije. Nije to lagan posao poslije svih ovih godina, ali iskazuje tendenciju da u tom pravcu idemo”, poručio je Softić.

SDS je u saopštenju poručio da tom deklaracijom se izlazi izvan okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Mi poštujemo Dejton, strukturu i afirmiramo bosanski jezik koji ne namećemo, ali je jezik naroda koji ovdje živi. Imamo kršenje prava Bošnjaka u RS. To je ono čime treba da se bavi SDS i PDP i druge stranke. Da obezbijede osnovna ljudska prava. Ističemo bosanski jezik kao jedan od identiteta ove zemlje. Pozivam stranke iz RS da se pozabave teškim stanjem i da omoguće obrazovanje osnovcima na svom maternjem jeziku”, rekao je.

VEZANA VIJEST

“Mi sa svojom politikom nećemo dozvoliti Dodiku da razgrađuje ovu državu”, kazao je Softić.

Kako onda objašnjava četvrtog mandatara u Domu naroda Parlamenta BiH?

“Sa stanovišta blokade, isto je tri ili četiri. Sa stanovišta glasanja – to je glas više za Dodika, ali u ovom slučaju – odluka o načinu glasanja za Dom naroda u RS od strane SDA je prepuštena našim poslanicima u NSRS. Da oni odluče kako će glasati. Oni su glasali onako kako su glasali. To nije bila odluka centralnih organa. Imali su saglasnost da odluče na osnovu njihovog stanja kako će glasati po tom pitanju”, kazao je za N1 Softić.

Potvrdio je da su pregovori oko formiranja vlasti trenutnu u zastoju.

“Nastavit će se razgovori. Nemamo drugog puta. Morat će doći do rješenja, ali uz poštovanje Ustava i zakona. Sve drugo je propast ove zemlje”, poručio je.

Ako dogovor sa Dodikom oko ANP-a ne bude moguć, samim tim ni izbor mandatara u novom Vijeće ministara – postoje i druge opcije, najavio je Softić.

“Ostaje druga kombinacija koja se eventualno može napraviti. Teoretski, može u Predstavničkom domu, ako ni to – onda imaju vanredni izbori. Morat će se nešto mijenjati, ali imamo visokog predstavnika, neka sa svojim ovlaštenjima to rješava”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad