Obećanje Fadila Novalića

N1

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić danas inspektori FUP-a. Stižu i prve reakcije iz Vlade FBiH. Resorni ministar formirao komisiju koja će utvrditi stanje, premijer FBiH za početak naredne sedmice najavio sastanak svih nadležnih. Iz Kancelarije ombudsmana poručuju kako su na probleme upozoravali posljednjih deset godina.

Nakon brojnih novinarskih ekipa, u Zavod Pazarić su stigli i inspektori FUP. Iz ove policijske agencije kažu biće uključeno i Tužilaštvo KS.

“Stupili smo u kontakt sa direktorom navedene ustanove koji nam je dobrovoljno ustupio određenu dokumentaciju. To se sve dešavalo početkom mjeseca, da bi danas inspektori FUP-a ponovo otišli u Zavod da bi dobili dodatnu dokumentaciju, a takođe dobili su i informacije neophodne za dalju istragu”, kaže Marina Zović, FUP.

Na nepravilnosti u Zavodu prvo su upozorili iz Nadzornog odbora, neprihvatajući poslednji Izvještaj o radu.

“Nadzorni odbor je protiv ovog izvještaja, to niko nije ispričao. UO broji pet članova, tu ljudi koji godišnje uzimaju 120 hiljada KM od Zavoda. Neko je rekao 420 hiljada za godinu, to nije tačno. Znači za četverogodišnji mandat”, ističe Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić.

Upravo je finansiranje Nadzornog i Upravnog odbora pitanje kojim se bavila institucija Ombudsmana za ljutska prava BiH…

“To je cijena usluge korisnika. Na uštrb njihovih usluga se daje novac za članove UO i Nadzornih odbora. Od Federalnog ministarstva smo tražili, još 2009. godine smo uputili preporuku da se odmah obustavi takav način isplate. Nažalost, ni ova preporuka nije ispoštovana”.

Upozorenja koja su ombudsmani u izvještajima 2009., ali i 2018. godine upućivali nadležnim institucijama nisu bila alarm. Instituciju su posjećivali i iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Poslednji put prije mjesec dana.

“Postupajući inspektori su, poduzimajući zakonom propisane mjere, donijeli dva rješenja o otklanjanju uočenih nedostataka i izdali prekršajni nalog za utvrđene prekršaje iz oblasti radnih odnosa”, saopštavaju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Resorno ministarstvo formiralo je komisiju koja će utvrditi sve o kapitalnim ulaganjima u Zavodu Pazarić, a federalni premijer Fadil Novalić za početak šokiran onim što je čuo od direktora ove Javne ustanove.

“Poručujem da ću se lično pozabaviti ovim problemima sve dok ne budem siguran da će oni koji su uradili propuste i odgovarati za njih. Isto tako, poručujem da će Vlada Federacije BiH iznaći način kako poboljšati uslov za ovu osjetljivu kategoriju”, kategoričan je Novalić.

Iz Kancelarije ombudsmena za ljudska prava još poručuju da sve institucije, ne samo Zavod Pazarić, trebaju posebnu pažnju, svih, a posebno nadležnih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad