Zajedno koračati u društvo jednakih mogućnosti

Anadolija

U Mostaru je danas otvoren prvi restoran u Bosni i Hercegovini koji zapošljava osobe s poteškoćama u razvoju. Otvaranjem ovog restorana nastoji se omogućiti korisnicima Centra Los Rosales da se osjećaju kao jednakopravni članovi društva, te pružiti im mogućnost zapošljavanja. Restoran je otvoren u sklopu Centra za djecu i mlade s invaliditetom i poteškoćama u razvoju koja djeluje na području Mostara i pokriva cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton.

Prvi radni dan Elvedine Kurtović. Priprema ručka, pa potom posluživanje. S mnogo radosti i ushićenja zbog zaposlenja priča nam da joj je ovo prvo radno iskustvo u njenih 37 godina.

“Puno mi znači ovaj posao, da nešto radim, da ne budem u kući”, kaže Kurtović.

Pored nje, u restoranu radi još pet osoba s poteškoćama u razvoju uz dva konobara i jednog kuhara, koji su osobe bez invaliditeta.

“Pomažem teti Fadili i Vanji, poslužujem, serviram, lijepo mi je. Volim da se družim s rajom, a Fadila je najbolja kuharica”, kaže Arma Marić.

Restoran je nastao sa željom da se mladi sa posebnim potrebama prihvate baš onakvim kakvi jesu, da budu uključeni u svaki segment života, odnosno da svojim radom osiguraju sebi bolje uslove za budućnost. No kada je u pitanju inkluzija mladih s invaliditetom, koja često počinje i završava u osnovnoj školi, potrebno je učiniti konkretne korake, tvrdi direktorica Centra Los Rosales Mirna Mezit.

“Njima treba pružiti samo priliku, jer to su jako vrijedne osobe, žele da rade i žele da doprinose. Samo im moramo dati šansu i podršku i da zajedno s nama koračaju u to društvo jednakih mogućnosti, jako malim, ali za njih velikim koracima”, ističe Mezit.

Na projektu se radilo tri godine, koštao je 30.000 eura. Doprinos su dale ambasade Velike Britanije i Holandije, a ideja je potekla od predstavnice volonterske organizacije iz Holandije „Just Sophie“.

“U Holandiji u svakom gradu imate djecu s posebnim potrebama koja su zaposlena u restoranima, stoga sam dobila ideju da djeca u Los Rosalesu rade posao koji bi im omogućio zaradu. Zato smo odlučili da napravimo kombinaciju, tj. da otvorimo restoran u BiH baš kao u Holandiji”, navodi Sophie Hooymans, predstavnica organizacije “Just Sophie”.

 Restoran će za početak biti otvoren četiri dana u sedmici od 13 do 19 sati, a kasnije postoji mogućnost širenja djelatnosti, ali i upošljavanja većeg broja korisnika koji će imati priliku biti dio ove pozitivne inkluzivne priče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad