Učenici za zadaću iz Informatike dobili da nacrtaju izgled programa Word

Vijesti 13. sep 201919:30 > 19:42
N1

Majka jednog učenika sarajevske škole Meša Selimović podijelila je fotografiju na svom Facebook profilu na kojoj prikazuje kakvu je zadaću dobilo njeno dijete iz predmeta Informatika. Učenici su gradivo iz teme Word savladavali kroz teoriju, tačnije za zadaću su morali precrtati izgled programa Word u svesku. Pitala je: "Šta radite vi koji tamo pravite nastavni plan i program. A i vi u Vijeću roditelja?". Odgovore smo potražili i mi.

Crtež koji su učenici sedmog razreda osnovne škole Meša Selimović trebali precrtati u svoje sveske za domaću zadaću iz predmeta Informatika izazvao je mogo reakcija. Svoje nezadovoljstvo povodom toga na društvenim mrežama izrazila je majka jednog učenika. “Predmet: informatika. Zadaća: NACRTATI WORD”, napisala je.

“Meni se u komentarima javljaju nastavnici, profesori pa kažu da je crtanje jedna metoda efikasnog učenja gdje učenik dok crta zapravo memoriše, lakše mu je memorisati i usvojiti znanje i ne osporavam to, ali zaista mislim da za predmet Informatiku to apsolutno nije potrebno”, kaže Nikoleta Milašević-Dobrača, roditelj.

Kabinet informatike u Osnovnoj školi Meša Selimović. Opremljen sa 15 funkcionalnih računara. Ipak, isto mišljenje sa svojim kolegama dijeli i nastavnica Informatike istoimene škole.

“Slika se zove izgled wordovog prozora. Znači da naučimo da je ovo ovdje dugme offica, da iznad offica, brzi meni, pa naslovna traka itd. Poslije ovoga ide vježba. Dvije trećine časova su vježbe na računaru. Sve što oni nemaju nacrtano, oni to i ne znaju. Jesam vidjela, ali su rijetka djeca koja zapamte sve na času”, pravda Sabina Terzić, nastavnica Informatike.

Na svom postu Nikoleta Milašević-Dobrača prozvala je i nadležne koje smatra odgovornim za ovu situaciju, Ministrarstvo obrazovanja i Vijeće roditelja KS. Kaže da je potrebno mijenjati nastavni plan i program. A šta piše u istom?

“Nastavni plan i program predviđa izučavanje oblasti obrade teksta, odnosno Worda zatim grafike, interneta, pa čak i programiranja. One aktivnosti koje su učenici obavezni provoditi na samom predmetu Infomatike na času jeste da učestvuju u nastavnom procesu i prema upustvima nastavnika izvode vježbe”, ističe Azra Ivazović, Ministarstvo obrazovanja KS.

Iz Ministarstva obrazovanja dodaju da oni nemaju nadležnosti da odlučuju na koji način će nastavnici raditi sa djecom. To je, kako ističu, isključivo odluka uprave škole. Međutim, direktor Osnovne škole Meša Selimović, Hamdo Radonja, smatra drugačije.

“Nastavnik ima slobodu kako će da predoči to znanje učenicima i apsolutno mu uprava škole daje tu mogućnost jer je svako osposobljne za svoj dio posla koji treba da odradi”, pojašnjava Radonja.

Iz Vijeće roditelja KS danas bez komentara. I dok prebacuju nadležnosti jedni sa drugih, učenici domaće zadaće, napisane ili nacrtane, moraju donijeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad