Puhalo: Baš i ne volimo Hrvate iz Hrvatske, ali su nam saveznici Hrvati iz BiH

Vijesti 13. sep 201921:25 > 22:16
N1

Odnosi između Hrvatske i Srbije pooštreni su pred izborne kampanje u obje zemlje, rekli su gostujući u Crvenoj liniji Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo. Posljednji napadi na Srbe u Hrvatskoj samo su dodatno pooštrili odnose dvije zemlje, a konstruktivan dijalog, kako tvrde, ne postoji.

“Rješavanje problema, pogotovo otvorenih problema, gotovo da nema u posljednjih šest mjeseci. Onda vidimo da su mediji jedino sredstvo komunikacije. U takvim situacijama sigurno nisu onda sretne sudbine pripadnika ni srpske zajednice u Hrvatskoj, ni hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer se na taj način mi stavljamo u poziciju između čekića i nakovnja”, ocijenio je Žigmanov.

Puhalo kaže da postoji jedna neobična situacija da “baš i ne volimo Hrvate iz Hrvatske, a da su nam Hrvati u Bosni i Hercegovini saveznici”.

“Ako govorimo o Hrvatima iz BiH, tu Srbi i Hrvati veoma dobro sarađuju, mogu da se razumiju i imaju neke, čini mi se, iste političke interese. S druge strane, čim pređemo preko Save, to su ‘neki drugi Hrvati’, tu je prva asocijacija – Jasenovac, Jadovno, NDH”, rekao je Puhalo komentarišući odnose i percepcije.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad