Genjac za N1 o programskoj deklaraciji SDA: Moramo razlikovati dva pojma

Vijesti 14. sep 201909:38 > 09:43
N1

"Moramo razlikovati dva pojma: Politički ciljevi su legitimni, ali postavlja se pitanje legitimnosti sredstava kojima se ti ciljevi ostvaruju. Ako vi najavljujete destrukciju BIH, to je nelegitimno. Ako imate cilj da BiH bude građanska, to je legitiman cilj", poručio je Halid Genjac, uoči današnjeg Kongresa SDA.

“Procedure su na visokom standardu demokratije. Mislim da je u pitanju da je gospodin Izetbegović dugo godina u politici, sve vatre u kojima se našao, jednostavno se pokazao kao pravi lider”, kazao je Genjac kao pojašnjenje na činjenicu da je Bakir Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke.

“Nemamo više zamjenika predsjednika, imamo devet pozicija potpredsjednika. Mislim da smo jedina stranka koja je u statutu uvela da jedna od 9 pozicija mora biti rezervisana za ženu”, dodao je.

Kako komentariše optužbe na programsku deklaraciju SDA koja je izazvala reakcije?

“Moramo razlikovati dva pojma: Politički ciljevi su legitimni, ali postavlja se pitanje legitimnosti sredstava kojima se ti ciljevi ostvaruju. Ako vi najavljujete destrukciju BIH, to je nelegitimno. Ako imate cilj da BiH bude građanska, to je legitiman cilj. Tu moramo razlikovati anti-dejtonsko djelovanje i legitimnost političkih ciljeva. Imali smo problema zbog prenošenja jednog medija da se mi zalažemo za bosanski jezik za sve građane. Srećom popravljeno je, ali nam je nanijelo veliku štetu. Mi smo rekli da ćemo se bazirati na bosanski identitet, među kojima je i pitanje jezika. Nikome ne bi palo na pamet da nameće bosanski jezik onome ko govori nekim od jezika konstitutivnih naroda”, kazao je Genjac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad