Ustavni sud FBiH o Listi kandidata na sjednici 17. septembra

Vijesti 15. sep 201909:22 > 09:24
Shutterstock

Ustavni sud Federacije BiH bi na sjednici, zakazanoj za 17. septembra, trebao razmatrati Listu kandidata za poziciju sudija u tom sudu, koju je na posljednjem redovnom zasjedanju usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), saznaje Fena u Ustavnom sudu.

Procedura izbora i imenovanja sudija u toj visokoj sudskoj instituciji podrazumijeva da se Lista kandidata, nakon njenog utvrđivanja u VSTV-u BiH, upućuje Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Inače, u procesu izbora i imenovanja sudija Ustavnog suda sudjeluje najviša izvršna i zakonodavna vlast Federacije BiH, te VSTVBiH, kao i sam Ustavni sud FBiH.

Prema urvrđenoj proceduri, VSTVBiH raspisuje i provodi konkursnu proceduru te pravi listu kandidata, koju dostavlja Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz saglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje sudiju, te odluku o tome dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih delegata.

Popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktuelna nakon odlaska u penziju, navršavanjem 70 godina života sudija – Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tokom 2016. godine, te sudije Šahbaza Džihanovića, koji je u penzionisan u junu 2019. godine.

Podsjetimo, spomenutu kandidatsku listu sačinila je Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima u skladu s ostvarenim rezultatima (opisnim ocjenama), a njenom utvrđivanju prethodila je odgovarajuća procedura, uključujući raspisivanje javnog konkursa i formiranje spomenute komisije.

Tako je VSTVBiH, na zahtjev Ustavnog suda FBiH, raspisao javni konkurs za tri pozicije sudija Ustavnog suda FBiH 11. februara 2019. godine na koji se prijavilo 29 kandidata, koji ispunjavaju uvjete, od kojih su dva kandidata odustali od prijave.

U međuvremenu, a u skladu s odlukama VSTV-a od 20. juna i 10. jula, formirana je Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda FBiH.

Ta komisija je obavila razgovor sa 22 kandidata, dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata, a nakon obavljenog razgovora sa kandidatima 15. i 19. jula, Komisija je sačinila Listu kandidata poredanih abecednim redom shodno ostvarenim opisnim ocjenama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad