Ivancov: Potrebna dosljedna realizacija Dejtona, a ne nove alternativne ideje

Vijesti 16. sep 201915:22 > 15:25
N1

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov je, povodom programske deklaracije koju je usvojila SDA, izrazio uvjerenje da je sada potrebna dosljedna realizacija odredaba predviđenih u dejtonskom Ustavu, a ne nove alternativne ideje.

“Koliko ja razumijem, odluke Kongresa odražavaju planove rukovodstva SDA oko reorganizacije uređenja BiH. Očigledno da oni nisu u skladu sa uređenjem zemlje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, rekao je Ivancov Srni.

Ivancov ističe da su “u programskim dokumentima Kongresa SDA predloženi reforma Ustava, te preispitivanje principa administrativne i teritorijalne organizacije BiH, uključujući promjene naziva zemlje, kao i transformacija institucionalnog sistema organa vlasti, što ne odgovara osnovnim načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost tri konstutativna naroda i široka ovlaštenja entiteta”.

“Uzimajući ovo u obzir, sasvim je razumljivo jednoglasno odbacivanje najavljene agende od srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, u trenutnoj unutrašnjoj političkoj situaciji kada godinu dana nakon izbora nije moguće formiranje novog Savjeta ministara, takve izjave samo komplikuju proces formiranja vlasti, ne doprinose postizanju i realizaciji neophodnih ugovora”, smatra ruski ambasador.

Kada je riječ o njegovom prisustvu Kongresu SDA 14. septembara, Ivancov je rekao da je SDA ključna politička stranka bošnjačkog naroda, što su potvrdili rezultati posljednjih opštih izbora, te naglasio da nijedna odgovorna ambasada u BiH ne može kvalitetno da radi bez saradnje sa vodećim političkim strankama koje predstavljaju tri konstitutivna naroda.

“Polazim od toga da su kontakti sa njom (SDA) dio mojih obaveza kao predstavnika Rusije u BiH”, dodao je Ivancov.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad