Čin očuvanja rijeke: U Unu pušteno 2000 komada pastrmke

Vijesti 16. sep 201915:25 > 15:31
Srna

Članovi Sportskog-ribolovnog udruženja Novi Grad pustili su danas oko 2.000 komada potočne pastrmke veličine 22 do 30 centimetara u rijeku Unu kod gradske Vijećnice u ovoj opštini.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je akcija poribljavanja dio nastojanja da se očuva riblji fond i rijeka Una.

“Još jednom pokušavamo da obnovimo riblji fond rijeke Une. Želimo da Una ostane prirodna ljepotica i u budućnosti, a ja vjerujem da će se trend dobrog odnosa prema rijeci nastaviti”, naveo je on.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad Edib Džaferbegović kaže da je ovo bilo drugo ovogodišnje poribljavanje Une u gradskom području.

“Ovim činom vraćamo život rijeci, očekujemo da će bar jedan dio ostati u rijeci i da će se mrijestiti” rekao je Džaferbegovoć.

Prema njegovim riječima, vidljivi su rezultati ranijih akcija poribljavanja jer se između ostalog u rijeci pojavila i mlađ šarana.

On kaže da će aktivnosti Sportsko-ribolovnog udruženja i u narednom periodu biti usmjerene na očuvanje rijeke Une i njenih obala čišćenjem i podizanjem svijesti građana o značaju čiste i nezagađene rijeke.

Sportsko-ribolovno udruženje Novi Grad okuplja oko 300 članova koji su ove godine imali zapažena učešća u takmičenjima u okviru sportsko-ribolovnih saveza Republike Srpske i BiH.

Današnju akciju poribljavanja pratili su učenici područne Osnovne škole “Dragan Vujanović” iz Blagaj Japre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad