Zvizdić: Pokušaj stvaranja vještačke krize i prebacivanje odgovornosti na SDA

Vijesti 16. sep 201917:45 > 18:08
N1

Brojni komentari na Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) dolaze iz BiH ali i van nje. Reakcija na te komentare stiže iz vrha SDA. O Deklaraciji i reakcijama ekskluzivno za N1 govorio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, te predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Mislim da su reakcije pretjerane, neutemljene, to je jedan providan pokušaj stvaranja vještačke krize i prebacivanja odgovornosti na SDA i na Bošnjake. Programska deklaracija SDA je bazirana isključivo na savremenim, demokratskim i evropskim načelima. Riječ je o jednom proevropskom dokumentu koji je unutar svog sadržaja ugradio sve ono što smo dobili kao preporuku unutar 14 preporuka Mišljenja EK”, kazao je Zvizdić te dodao da komentari na usvojenu Deklaraciju služe u dnevno-političke svrhe onih koji komentarišu:

“To je pokušaj da nas natjeraju da zaboravimo programske orjentacije i deklaracije nekih drugih stranaka koje uistinu jestu antidejtonske i antiustavne kao što je bila Deklaracija usvojena na pretprošlom saboru SNSDa koja jasno naglašava otcijepljenje Republike Srpske i pripajanja Srbiji.”

Istakao je i to da SDA poštuje Dejton no da ga je potrebno još usavršiti:

“Programska deklaracija i opredijeljenost SDA je vrlo jednostavna. To je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno-pravni subjektivitet BiH. Zalažemo se za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati individualna prava a iz njih će proisteći i poštovanje kolektivnih prava. Mi poštujemo Dejton ali razmišljamo i o pozitivnoj evoluciji Dejtona koji bi išao u pravcu funkcionalnijih i efikasnijih procesa.”

Govorio je i o komentarima da SDA ne može predvoditi nikakve građanske procese jer u svom rukovodstvu nema pripadnika hrvatskog i srpskog naroda:

“U rukovodstvu SDA će biti zastupljeni predstavnici svih građana i naroda BiH. Naš koncept je potpuno jasan. Ne vidim razlog zašto bi nam bilo ko zamjerao na tom konceptu ili zamjerao na našem viđenju BiH. Mi govorimo o bosanskohercegovačkom nacionalnom i etničkom identitetu, govorimo o Bosancima i Hercegovcima kao političkom narodu u BiH ali svakako govorimo i o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima kao političkom narodu u BiH. Pokušava se nametnuti stigma Stranci demokratske akcije da želi unitarnu BiH ili da želi preimućstvo jednog naroda u odnosu na druga dva. Nigdje to, ni u jednom aktu, a ni u posljednjoj Deklaraciji – nema. Sada je očigledno pogodan politički momenat da se o tome odjednom raspravlja, ne samo unutar BiH nego i van.”

Kazao je kako je za SDA najvažniji mir i stabilnost u BiH i regionu dok susjedne zemlje usvajaju strategije koje isključuju saradnju sa cijelom Bosnom i Hercegovinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad