Konaković za N1: Lako je dokazati da Izetbegović radi ono što Dodiku treba

Vijesti 16. sep 201918:26 > 18:27
N1

Elmedin Konaković, predsjednik i osnivač stranke Narod i pravda za N1 je komentarisao tenzije između njegove stranke i SDA. On je kazao da se ta stranka nikada ni na koga nije obrušila kao na NiP.

“Imamo svakodnevna saopštenja SDA, ljudi iz SDA, imamo napade SDA botova na porodice i na čast članova Naroda i pravde. SDA se nije obrušila ni na koga kao na Narod i pravdu. Nama to ne smeta – jer radimo svoj posao”, poručio je.

Kazao je da je pratio Kongres SDA, na kojem se prema njegovom mišljenju nije desilo ništa.

“Mi nismo zadovoljni načinom na koji SDA vodi, pratio sam Kongres, ništa se nije desilo. Čestitam Izetbegoviću, nama koji smo mu politički rivali to ne smeta”, poručio je.

On je ocijenio da Izetbegović radi ono što Miloradu Dodiku treba i godi, te da ono što rade na terenu je suprotno od onoga što govore. Kazao je da je to lako i dokazati.

“Lako je dokazati da Izetbegović radi ono što Dodiku treba i godi. Ono što govore i rade na terenu je suprotno. Svako normalan sanja da živi i radi u zemlji sa jednim predsjednikom, zemlji koja je građanska… Ali takt koji Izetbegović ima – on ne povezuje te dvije stvari. ON se kao konfrontirao sa Dodikom, dao mu je četiri mjesta u Domu naroda. Ponizio je ljude u RSu koji bi razgovarali sa bosanskom, odnosno bošnjačkom stranom”, kazao je Konaković komentarišući Programsku deklaraciju koju je usvojio Kongres SDA.

Kazao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo da nije Željka Komšića – BiH bi davno sišla sa NATO puta i pokazala svima da tamo ne želi da bude.

Damir Mašić iz SDP-a je na N1 izjavio kako će vladajuća šestorka iz Vlade Kantona Sarajevo nastaviti zajednički da djeluje na lokalnom nivou, odnosno lokalnim izborima 2020. godine.

Konaković je rekao da je razgovora bilo – ali površnih.

“Razmišljali smo i razgovarali o toj opciji. Daleko smo od koncepta da samo srušimo SDA. Oni imaju nekoliko poštenih načelnika, Ljubović, Smajić i Fazlić. Nema zamjerke, s njima se dobro sarađuje. Vlada Kantona Sarajevo finansira veliki broj projekata u svim opštinama, ne idemo na izbore samo da srušimo SDA”, poručio je.

Za N1 je govorio i o nesuglasicama – odnosno ideološkim razlikama sa koalicionim partnerima, a najvidljivije do sada su bile škola koja nosi ime po Mustafi Busuladžiću i prva bh. Povorka ponosa koja je održana 8. septembra u Sarajevu.

“Nisam zagovornik promocije nečega što dobar dio građana smatra neprirodnim. Promociju homoseksualnosti ne podržavamo. Nismo za promociju te vrste ispoljavanja. Reagovao bih kada bi znao da postoji diskriminacija u društvu, javno osuđujemo svaki napad. Svako ko digne ruku na bilo koga homoseksualne orijentacije – osuđujem ga i smatram neprijateljem sistema”, izjavio je Konaković za N1.

“Konzervativni smo, tradicionalni smo i to je naš stav”, dodao je u Danu uživo.

Što se tiče osnovne škole u Dobroševićima koja nosi naziv po Mustafi Busuladžiću, Konaković je rekao da mu ne smeta, ali ne sviđa mu se to da neke stvari iz prošlosti budu prepreka za budućnost.

Konaković je u proteklom periodu prozivan i što je Skupština KS uplatila 60.000 KM za BANU. Konaković je za N1 pojasnio da je taj novac dobila Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, a ne Muamer Zukorlić kako su mnogi prenijeli.

“Ono što pokušavaju da naprave tabu, ima link na stranici Skupštine KS gdje je dostupno gdje je uplaćena svaka marka. Možete pročitati svaki projekat i pomoć pojedincu. To do sada nije bio slučaj. BANU je dobio 60.000 KM na konkursu koji je bio u Ministarstvu finansija, zamolili su me da ga prebacimo na Skupštinu. Nije samo BANU dobio novac. Zukorlić nije vlasnik BANUa, pogledajte ko sjedi u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. BANU je dobio novac, a ne Zukorlić”, pojasnio je predsjedavajući Skupštine KS.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad