Džindić za N1: Ovo je test za Upravu Elektroprivrede BiH, jer dalje nema kud

Vijesti 16. sep 201918:33 > 18:39
N1

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za N1 je govorio o kratkoročnom rješenju koji je postignut sa rudarima, te smjenama i ostavkama u Elektroprivredi BiH i Rudniku mrkog uglja Zenica

Gostujući u emisiji Dan uživo, Džindić je je da je on incirao da ostavke idu po hijerarhiji.

“RMU Zenica, rukovodstvo i uprava kompletna i zato smo dobili pisani akt u kojem oni podnose ostavku. Što se tiče izvrnog direktora za proizvodnju, ona je inicirana od strane generalnog direktora Elektroprivrede, koji je dopis poslao premijeru, zatim i Nadzornom odboru i dobio saglast, a resorno ministarstvo je na zadnjoj sjednici (Vlade FBiH) u Mostaru odmah reagovalo i po nalogu Nadzornog odbora razriješilo gospodina Ikanovića. To su sve ujedno i zaključci sa pregovora koji su bili u prethodnih sedam do deset dana”, pojasnio je.

Dalje navodi da je drugi zaključak da u roku od 60 dana Uprava EP BiH mora donijeti sanacioni plan vezano za RMU Zenica, a zatim i za sve rudnike.

“To je ujedno i test za Upravu EP BiH, jer dalje nema kud. Uprava EP BiH mora biti dosljedna i ispoštovati zaključak Vlade i Parlamenta FBiH”, kazao je.

Džindić je podsjetio da je prema Informaciji o stanju u rudnicima od 2009. do 2017. godine, koja je jednoglasno podržana na Parlamentu FBiH, po svim analizama i parametrima većina rudnika je bila za zatvoriti.

“Tadašnja Uprava zajedno sa Vladom je donijela nekoliko akata u kojima rudnici idu ka saniranju. Jedna je reorganizacija i pokušavaj spašavanja šta se spasiti može. U to vrijeme, ukupne porezne obaveze su bile blizu 300 miliona KM. Sa današnjim danom, ukupne poreske obaveze su 473 miliona KM. na rudnik Zenica otpada 141 milion, dok na rudnik Breza otpada oko 88 miliona. Govorimo o samo dva rudnika koja su već polovina duga od ukupnog duga svih rudnika prema Poreskoj upravi”, kazao je.

Džindić tvrdi da se plaćanje poreskih obaveza odvijalo dobro do kraja 2017. godine.

“Početkom 2018. godine počinje ponovo da pada taj dijagram i 2018. godina je završena sa minus 68 miliona KM”, pojasnio je, dodavši da je glavni razlog bio neprovođenje reorganizacione politike od strane EP BiH koju je naredila Vlada FBiH”, kazao je.

Ministar smatra da nije odgovoran za stanje u rudnicima, te tvrdi da je posljednji štrajk rudara bio dirigovan.

“Kompletan štrajk organizovan je da se dođe ispred zgrade Vlade Federacije. Ovaj štrajk je trebao da bude ispred EP BiH. od koga dobija radnik rudnika platu? Od Vlade Federacije ili Elektroprivrede? Treba da štrajkujete i tražite svoje prava ispred mjesta gdje dobijate platu”, istakao je, odbivši da otkrije ko je dirigovao štrajkom.

Džindić navodi da se moraju smanjiti zavisni troškovi koji ulaze u finalnu cijenu uglja.

“To je i broj rudara, govorim o administraciji. Imamo 8.279 radnika u koncernu rudnika u Federaciji, od čega polovina je nerudara. Reorganizacija u EP BiH mroa se fokusirati na ovaj segmennt. Da smanjimo broj nerudara, a da rudarima damo fokus, da im povećamo plate i da oni onda budu zadovoljni i produktivni”, kazao je.

Upitan šta ako se zatvore rudnici, Džindić je kazao da rudari ne trebaju da se brinu, jer ima dovoljno posla u drugim rudnicima.

Džindić je komentarisao i informaciju koja se pojavila u medijima da on i premijer Fadil Novalić preko zajedničke firme “TMR” izvlače novac iz firme “Pretis”, koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

“To je čista laž. Ona se s vremena na vrijeme plasira kad ministar i premijer počnu da uređuju neku oblast. Onda počinju ti spinovi i te priče”, istakao je.

On je priznao da ima 9,43 posto vlasništva u toj firmi, ali je negirao da je “TMR” ostvario promet sa “Pretisom” u iznosu od dva miliona KM.

“Sa Pretisom možda 50 do 70 hiljada KM. Radi se o proizvodnji livenih prstenova, koji se ne mogu raditi u bližem okruženju. Pored TMR-a ih još mogu raditi jedino u Pakistanu”, pojasnio je Džindić.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad