Delegacija EU u BiH: Apelujemo na stranke da se fokusiraju na formiranje vlasti

Vijesti 16. sep 201918:55 > 19:06
(ilustracija)

Delegacija Evropske unije u BiH u odgovoru na upit N1 povodom Programske deklaracije SDA, apelovala je na političke partije da se primarno fokusiraju na formiranje vlasti nakon izbora 2018. godine.

“Očekujemo od bh. vlasti da preuzmu rad na ključnim prioritetima obrazloženim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i krenu sa provedbom prijeko potrebnih reformi. Podsjećamo da ovaj proces zahtijeva redovan dijalog i koordinaciju između političkih stranaka kako bi se podstakao potrebni konsenzus koji je potreban da se poluče rezultati u interesu svih građana BiH”, kazali su iz Delegacije.

Podsjećamo, delegati 7. Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda, usvojili su temeljne akte koji definiraju unutrašnju organizaciju i politički kurs ove stranke.

Usvojeni su Statut i Programska deklaracija SDA, te devet rezolucija. Upravo je deklaracija SDA izazvala mnogobrojne reakcije u Bosni i Hercegovini, pogotovo iz entiteta Republika Srpska.

U deklaraciji se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Upravo ovaj dio deklaracije naišao je na oštre osude stranaka iz RS-a, kako vladajućih tako i opozicionih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad