Mještani Uborka odlaze iz kuća zbog neugodnih mirisa sa deponije

N1

Nakon što je utvrđeno da je deponija Uborak prestala primati otpad na plohu za koju su izdate okolišne dozvole te da je samoinicijativno počela primati otpad na drugu plohu bez podnošenja zahtjeva za izdavanje nove okolišne dozvole, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je zahtjev za ponovno izdavanje okolišne dozvole deponiji Uborak.

Svega 100 metara dijeli kuću Saime i Smaje Hodžića od deponije Uborak. Život uz deponiju pričaju nam, nesnošljiv je, ponajviše zbog neugodnih mirisa. Sve više je razlog odlaska mladih ljudi iz ovog mjesta. Njihov sin porodičnu kuću je zbog deponije napustio prije tri mjeseca.

“Odselio je u grad, jednostavno da ne čuje ove mirise, otišao je da plaća kiriju. Ostala je kuća prazna. Ja i nena sami ovdje, šta dalje reći. Ko može ode, ko ne može ostane, mi stariji ostajemo tu, a omladina pretežno odlazi”, kazao je Smajo Hodžić, mještanin Vrapčića a njegova žena Saima dodaje:

“Vjerovatno se ujutro nešto radi, ispuštaju pumpe, mirisi, mi nismo kafu mogli popiti ispred kuće, ne znam da je ikad ovakav miris bio kao sad, i to se dešava iz dana u dan. Dokle će tako ne znam.”

Već sutra deponija bi trebala biti zatvorena ističu u Inicijativi Jer nas se tiče, s obzirom na to da ističe rok okolišnoj dozvoli. Do izdavanja nove zasada neće doći, barem ne dok deponija ne ispuni zakonom propisane uslove.

“Sada su na redu inspekcijske službe FBiH, oni trebaju da urade svoj posao, odnosno da zatvore deponiju”, poručio je Nijaz Hodžić, Inicijative.

Kako stoji u saopćenju Federalnog ministarstva turizma i okoliša, Uprava JP Deponija d.o.o. Mostar, nije poštovala zakonom definisane i okolišnom dozvolom propisane mjere zaštite okoliša. Uprkos postojanju tehničkih uslova, na Deponiji se ne vrši selekcija sekundarnih sirovina iz miješanog komunalnog otpada, te se samoinicijativno otpad odlagao na plohu za koju nije izdata okolišna dozvola.

Okolišnom dozvolom iz 2014. godine propisano je da na ovoj deponiji može odlagati samo kruti komunalni otpad, ali je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su odlagane i druge vrste otpada.

Odluka o formiranju stručnog tima za pronalaz nove lokacije za deponiju je donesena, no iz Inicijative ističu još ni jedan sastanak nije održan. Rok za iznalaženje nove lokacije je 35 dana, s tim da je kako navode već prošlo deset ali bez ikakvog pomaka.

“Problemi ostaju, deponija nije dobila dozvolu, ali znamo da u BiH postoje mnoge deponije koje nemaju dozvolu, ali i dalje rade. Mislim da to Mostarci ne bi trebali dopustiti”, izričit je Husein Oručević iz mreže Naše društvo.

Ne zna se da li će biti zatvorena, ili će pak raditi bez dozvole. Za mještane alternative nema. Zatvaranje deponije za njih je jedina prihvatljiva opcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad