Mahmutbegović: Optužbe protiv SDA zlonamjerne, neutemeljene i tendenciozne

Vijesti 17. sep 201907:57 > 08:40
N1

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i novoizabrana potpredsjednica Stranke demokratske akcije na proteklom kongresu ove stranke gostujući u Novom danu na N1 govorila je, između ostalog, i o Programskoj deklaraciji SDA koja je proteklih dana izazvala mnogo reakcija u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji.

Mahmutbegović je jedna od devet potpredsjednika stranke koje je izabrao Kongres SDA u subotu. 

“Na ovom kongresu delegate su činili svi oni koji su dobili povjerenje građana na prethodnim lokalnim i općim izborima tako da izabrani kandidati u centralne organe stranke imaju legitimitet i oni su dirrktno birani od naroda. Na kongresu smo usvojili određene rezolucije, Programsku deklaraciju, usvojili smo Statut i izabrani su centralni organi stranke”, kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u razgovoru sa Minelom Jašar – Opardija. 

VEZANE VIJESTI

Navela je da je posebno važno za žene i mlade da je novi Statut po prvi put obezbijedio obavezno učešće žena u rukovodnim strukturama stranke.

“Tako da sada u Glavnom odboru od 83 birana člana 20 je žena. To je jedan ogroman pomak za stranku demokratske akcije, ali ne samo za SDA nego generalno za žene koje učestvuju u svim strankama i opcijama da se vrijedi boriti i tražiti svoje mjesto u političkim strukturama”, kazala je Mahmutbegović.

Govoreći o reakcijama iz RS i Srbije na Programsku deklaraciju SDA, Mahmutbegović navodi da “začuđuje silina napada i ovako ostrašćene reakcije”.

“Apsolutno ne vidim razloga za takve reakcije jer Programska deklaracija koja je usvojena na Kongresu i reforma Ustava koja je predviđena u toj deklaraciji je identična usvojenoj 2009. i 2015. godini. Na proteklim kongresima imali smo deklaracije koje su isto to podrazumijevale. Zašto u ovom mometu takve reakcije, o tome treba razmisliti? Zbog čega ovakava reakcija iz RS i Srbije? Smatram sve te reakcije i optužbe da SDA radi antidejstonski i da ruši državu Bosnu i Hercegovinu neprimjerenim, neutemeljnim, zlonamjernim i tendecizonim”, kazala je.

Potvrdila je da je SDA i u prethodnim programskim deklaracijama imala predviđenu reformu ustava na isti način.

“To je definitivno stav SDA koji je transparentan, javan, prisutan decenijama. Želimo funkcionalnu, pravno uređenu državu, članicu EU, građansku državu gdje će svaki građanin imati jednaka prava na svakom dijelu BiH. To je naše legitimno pravo kao SDA. Jasno smo rekli, da bilo kakve reforme Ustava i promjene može doći samo dogovorom sva tri naroda, to smo jasno potcrtali”, navela je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i novoizabrana potpredsjednica Stranke demokratske akcije na proteklom kongresu ove stranke gostujući u Novom danu na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad