Nebojša Radmanović: Vrijeme je da afirmišemo pravo na samoopredjeljenje

Vijesti 17. sep 201912:22 > 12:43
N1

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da će ova stranka poduzeti korake nakon Deklaracije SDA.

Potpredsjednik SNSD-a je kazao kako postoje brojna pitanja u BiH a o kojima u toj stranci govore u posljednjih 11 mjeseci, odnosno otkako nije formirana vlast u BiH.

Ako je neko ranije sumnjao danas može da zna zašto nije došlo do implementacije izbornih rezultata skoro godinu dana. Ovakvu složenu situaciju je donijela rezolucija političke partije koja ima najviše glasova unutar bošnjačkog glasačkog tijela, odnosno SDA. Jasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH pokazuje da oni koji čitavu godinu pozivaju na zakonitost pokazuju da su glavni krivci što godinu dana nemamo vlast na nivou BiH. Porazno je da legitimni predstavnici iz Republike Srpske nisu mogli da budu izabrani u izvršnu vlast BiH zbog ovakvog stava SDA“, izjavio je Radmanović te dodao:

Ovom prilikom ću podsjetiti na teške trenutke iz prošlosti. Ovo što je SDA usvojila je njihov stav star 30 godina. Mislili smo da će se osavremeniti. Čitav svijet je napravio korake naprijed a oni su ostali u ‘90-im godinama. Negiraju ravnopravnost BiH, međunarodni sporazum na osnovu kojeg funkcioniše BiH i potenciraju sve ono loše što se desilo. Sutra ćemo imati potpuno jase stavove Glavnog odbora SNSD-a oko ovih pitanja“.

Radmanović je potcrtao kako SNSD poziva na svoj početni stav, a to je “Dejton, Dejton i samo Dejton”.

“SNSD je ona politička partija koja je nametala priču o poštivanju Dejtonskog sporazuma i kada nije bio i mi smo oni koji misle da je Dejton izlaz iz mnogih problema i tu smo različiti u odnosu na SDA. Kada pogledate prethodne dane u političkom Sarajevu i tom dijelu BiH, trebate vidjeti ko je iz političkih partija reagovao na kršenje Dejtonskog sporazuma – samo mi u RS i Hrvatski narodni sabor. Ne može se reći da postoji i prava reakcija međunarodne zajednice”, istakao je.

Rekao je i kako pozivaju na vraćanje izbornim principima Ustava Aneksa 4 koji su, kako je naglasio, znatno narušeni radom visokog predstavnika.

“Ogromna je šteta koju je visoki predstavnik nanio svima nama koji ovdje živimo u proteklih 25 godina”, rekao je.

Vrijeme je da afirmišemo pravo na samoopredjeljenje. SNSD će predložiti sutra i nadamo se da ćemo imati podršku u vezi dvije stvari, a to su: da o svemu informišemo NSRS i pokušamo da dobijemo podršku skoro svih za ovakve stavove, i u okviru toga još jedan poziv svim političkim partijama i onima koji su u poziciji i opoziciji da budemo jedinstveni u odbrani interesa Republike Srpske”.

Na pitanje novinara o tome kolika je šteta nanesena BiH zbog neformiranja vlasti je rekao kako je ogromna i to na raznim poljima, te da neformiranje vlasti pokazuje da BiH nije sazrela kao država te da se svijetu predstavljamo kao crna rupa sa kraja prošlog vijeka. “Druga šteta je u njegovanju ravnopravnosti konstitutivnosti jednakosti i poštivanja Ustava BiH. Suštinska priča odnosi se na mogućnost iskoraka kada je u pitanju bolji život svih građana BiH. Također su i ekonoski problemi, odnosno neizvršavanje poslova oko sporazuma koje donose određena kreditna sredstva BiH”, komentarisao je te dodao da se SNSD od početka zalagao da se odmah konstituiše Savjet ministara.

O tome šta znači pravo na samopredjeljenje te šta znači inicijativa SDA da se afirmiše građanska država je rekao: “Pravo na samopredjeljenje je međunarodno pravo i to pravo imaju svi narodi pa i srpski narod. Mi ga afirmišemo kada se osjetimo ugroženim. Stavovima SDA o Republici BiH ovdje su svi ugroženi pa i mi i zato spominjemo tu afirmaciju na samopredjeljenje. Što se tiče ‘građanske države’, SDA ima jednu floskulu koja traje od ‘90-ih godina. Od tog vremena kada nas ponovo podsjećaju da će oni graditi građansku državu, mislim da i oni znaju da to ništa ne znači. Druga stvar, Dejtonski sporazum je napravio afirmaciju konstitutivnih naroda u BiH i ona ima primat. Nemoguće je ostvariti građansku državu“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad