HDZ BiH: Sporazum je jedino rješenje, narušen kompromis oko ključnih pitanja

Vijesti 17. sep 201915:38 > 15:44
HDZ BiH

"Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi", saopćeno je danas iz HDZ BiH.

“Uspostaviti vlast, poštovati ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika, pronaći kompromis i pistupiti rješenju problema trebali bi biti budući koraci partnerskih stranaka koji će pomoći BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja. Samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućost. Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi”, navedeno je u saopćenju HDZ BiH.

Kako se navodi, Sporazum o uspostavi vlasti koji su ranije potpisali lideri tri stranke je jedino rješenje u ovoj situaciji.

“Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane”.

Također, navodi se da postoji određeni rizik i destabilizacija odnosa s obzirom da se bliži kraj godine bez donesenog budžeta.

“BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine, približava se ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna. To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti”, saopćeno je iz HDZ BiH.

“Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost. Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji; dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja”, navodi iz HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad