Zaključak potpredsjednice FBiH nakon posjete Zavodu u Pazariću

Vijesti 17. sep 201917:13 > 19:16
N1

Potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović posjetila je Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Cilj posjete bio je provjeriti navode direktora ovog Zavoda o katastrofalnom stanju. Inače, na snazi su i nelogičnosti i nesuglasice, između direktora ove ustanove, Upravnog odbora Zavoda Pazarić i federalnog premijera, Fadila Novalića. U upravnom odboru tvrde da stanje nije alarmantno, a premijer kaže da nije znao za predstavljeno loše stanje.

Potpredsjednica Federacije i zastupnica u Parlamentu Federacije posljednji put u Zavodu u Pazariću bila je prije tri godine. Stanje ni tad nije bilo zavidno, tvrdi, ali ju je apel direktora Zavoda, Redžepa Salića, kako kaže ostavio bez teksta. I sama je željela provjeriti situaciju na terenu.

“Ja nisam ni previše iznenađena, ono stanje koje je bilo i 2016., kad je u pitanju tretman i smještaj, takvo stanje je i sad. Ali to nije jako loše stanje, kako je predstavljeno, dakle, to nije tačno”, kazala je Mahmutbegović.

Da je stanje vrlo loše ustvrdio je u federalnom parlamentu direktor Zavoda, Redžep Salić prošle sedmice.

“Trgovina je kurbanima, da ne pričam o ostalim stvarima, znači samo milion maraka ima tužbi samo za kurbane”, istakao je Salić.

Danas, mirniji ton. Kaže da je od dana istupa u parlamentu pod raznim pritiscima. Dodaje – ustrajat će u borbi za istinu i poboljšanje uslova rada u Pazariću. Premijer Federacije, Fadil Novalić kaže da je direktor Zavoda kontradiktoran u u svojim stavovima.

“Zbunjen sam jer je samo prije dva mjeseca, isti direktor, gospodin Salić, na sjednici Vlade Federacije, donio izvještaj koji je u najboljem svjetlu opisivao Zavod u Pazariću”, izjavio je Novalić.

Salić demantuje da je njegov potpis iza spornog izvještaja:

“Ja sam samo sjedio, šutio, Vlada Federacije je usvojila taj izvještaj, da sam imao priliku da kažem, ja bih isto rekao”.

Upravni odbor Zavoda, kojeg čini pet članova također je demantovao navode Redžepa Salića. Kažu, situacija nije ni približno zabrinjavajuća.

“U pogledu izjava direktora da su korisnici neuhranjeni, gladni, prljavi, ovaj UO isto negira, budući da Zavod postoji 70 godina, a kojeg su u kontinuitetu obilazili ministri, direktori, inspektori, razni donatori, ombudsmeni, koji su sačinili specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim poteškoćama, gdje konstatuju određena poboljšanja u ustanovama u odnosu na prethodni izvještaj”, stoji u saopćenju Upravnog odbora.

Direktor Salić kaže da se radi o ljudima koji dođu jednom mjesečno u Zavod i ne mogu biti kompetentni za bilo kakve stavove.

“Na jednoj od zadnjih sjednica Upravnog odbora, jedan od članova Upravnog odbora je došao pijan i prijetio mi. Ja te prijetnje sam prijavio putem medija, ali nisam prijavio nadležnim organima”, kazao je Salić.

A nadležnom organu, odnosno Federalnoj upravi policije, direktor Salić je dao izjavu, u svojstvu svjedoka iza zatvorenih vrata.

A iza zatvorenih vrata danas su zasjedali i članovi kolegija Vlade Federacije BiH. Tražili su rješenje za probleme Zavoda za zbrinjavanje mentalno oboljele djece i omladine Pazarić. Šta su našli kao rješenje bit će poznato u četvrtak na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad