Arapi prvi po broju noćenja u BiH

Vijesti 17. sep 201917:29 > 19:04
N1

Za prethodnih 7 mjeseci turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 900.000 posjeta, što je više za 11,1 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Ko su turisti, koliko ostanu, koliko potroše, te da li budu dočekani uz dobrodošlicu?

Bogata istorija, različite kulture i tradicije, raznovrsna turistička ponuda i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine prethodnih mjeseci dovode sve veći broj turista, naročito iz arapskih zemalja. Danas je u Sarajevo stigla i i Vajami iz Dubaija. Na odmor je kaže došla sa porodicom i ostaje četiri dana.

“Sada smo došli obići Čaršiju, kasnije ćemo posjetiti planinu, Trebević”, kazala je Vajami.

Nerijetki, posebno zadovoljni prijatnom klimom, odluče i duže ostati u našoj zemlji. Azis iz Bahreina i Abdulah iz Kuvajta, u Sarajevu su duže od mjesec dana.

“Ići ćemo u kafiće, na planinu. Sviđa mi se ovdje, volim ići na rijeke”, kazao je Azis.

“Naravno da uživam. Sviđa mi se vrijeme jer je u mom gradu sada duplo toplije. Uživamo u vremenu i razgledavanju znamenitosti”, dodao je Abdulah.

Međutim, nisu samo turisti sve više prisutni u Sarajevu. Prisutan je i sve veći broj migranata iz arapskih zemalja. No, šta o svemu tome misle građani Sarajeva?

“Nemam ništa protiv ali mogu vam reći da se promijenila i ova Baščaršija.Otvaraju se čajdžinice, muzika njihova, više mi ova naša Baščaršija, nije što je bila”;
“Mislim da je to organizovano. Da ne dolaze pojedinačno, nešto mi je tu sumnjivo”;
“Apsolutno se zalažem za ljudska prava i slobode kretanja i migraciju”;
“Meni ne smetaju”, kazali su.

Iako zvanični podaci ne postoje, iz Turističke zajednice KS kažu da su turisti iz arapskih zemalja među najvećim potrošačima tokom boravka u BiH.

“Najviše vremena provode uz naše rijeke i u prirodi. To zelenilo, voda, priroda i i sav taj ambijent koji im za razliku od ambijenta koji imaju u svojim zemljama sigurno koriste za odmor, da napune baterije ovdje u tom vremenskom periodu kada je u njihovim zemljama nesnošljiva vrućina”, kazao je Nermin Muzur iz Turističke zajednica KS.

Prema podacima Agencije za statistiku u BiH, Arapi nisu jedini turisti u BiH, ali po broju noćenja su prvi na listi. No da bi došlo do jačanja veza u oblasti turizma i sa ostalim zemljama, u Sarajevu će 25. i 26. septembra biti organizovana međunarodna konferencija pod nazivom “Održivi turizam”

“Nevjerovatno je koliko se turizam i turistički potencijal u BiH pa i u Sloveniji razvija jako velikom brzinom. Par statističkih podataka govore upravo u prilog tome a to je da je u BiH u proteklom periodu za za prvih 7 mjeseci zabilježeno oko 900.000 dolazaka negdje oko, malo manje od 2 miliona noćenja u BiH”, Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK.

No bogata ponuda nije jedini razlog ovolikog broja posjeta. Gostoljubivost i otvorena vrata za sve takođe je jedna od vrlina bh. turizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad