Edita Đapo o novim zakonima: Povećane kazne u slučaju zagađivanja okoliša

Vijesti 17. sep 201917:34 > 17:55
Arhiv

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo govorila je o narednim koracima u slučaju mostarske deponije Uborak ali i dugo očekivanim zakonima o zaštiti okoliša, turizmu, boravišnoj taksi koji bi se uskoro trebali naći u federalnom parlamentu.

Resorna ministrica kazala je da je razlog što deponiji Uborak nije produžena okolišna dozvola – samoinicijativno širenje:

“Odgovor na zahtjev koji su poslali za produženjem okolišne dozvole je bio negativan jer su se oni samoinicijativno proširili a da nisu prijavili to federalnom Ministarstvu okoliša i turizma. Kada se bilo koji operater širi mora nas izvijestiti. Ako se širi više od 25 posto mora se uraditi studija uticaja na okoliš.”

Uprkos tome što se mještani naselja kod ove Deponije žale na nesnošljiv smrad postoji mogućnost da Uborak nastavi sa radom.

“Oni mogu krenuti u pronalazak alternativne lokacije. To je nadležnost kantona. Ili, Uborak može poslati novi zahtjev u skladu sa zahtjevom koji ćemo mi obraditi. Oni su imali dozvolu za 2,1 hektar, proširili su se. Mogli su to tražiti, ali moraju eksperti to ocijeniti, mora se provesti javna rasprava”, kazala je Đapo dodavši da smrad koji smeta mještanima nije zbog postojanja deponije nego nepravilnog upravljanja istom:

“Kada živite blizu deponije naravno da vam nije ugodno. Ta deponija se treba pokrivati 15cm zemljištem da se ne bi širilo smeće. To nisu izgleda radili. Ukoliko se ona vodi kako treba ne bi trebalo da okolina ima problema.”

Đapo je govorila i o tome šta će donijeti novi Zakon o okolišu ukoliko prođe u federalnom parlamentu:

“Ići će se na stratešku procjenu određenih sektora, nemamo procjenu energetike, koliko nam je mini hidroelektrana potrebno, da li su nam potrebne i slično.”

“Da imamo čitav izgrađen autoput svako pet godina, svaka dionica treba obnovljenu okolnsku dozvolu. Svaka dionica ima posebnu dozvolu, a sada će biti jedna i neće biti potrebe za obnovom. Olakšaćemo administraciji. Jedino u slučaju širenja je potrebna strateška procjena uticaja na okoliš.”

“Kao novina uvodi se zagađenje od svjetlosti noću. Imate ekrane koji rade cijelu noć i naravno da oni utiču na okolinu, prebacićemo to na kantone da riješe.”

“Sada su i veće kazne u slučaju zagađenja zemlje i vode.”

Ministrica okoliša i turizma FBiH govorila je i problemu zagađenog vazduha:

“Prošle sedmice je usvojen Nacrt Zakona o zaštiti zraka koji unapređuje zakon koji je i bio poprilično dobar. Govori se o tome kako svaki kanton mora imati plan u borbi protiv zagađenja zraka. Kroz oba zakona će biti pojačane kazne za one koji zagađuju zrak.”

“Radićemo procjene i prikupljati sve podatke od raznih sektora tako da ćemo imati cjelokupne podatke. Sada baratamo nekim podacima. Sarajevo ima podatke da 40 posto zagađenja dolazi od saobraćaja. U Zenici i Tuzli pretpostavlja se da je od industrije, ali potrebno je da lociramo uzroke zagađenja zraka da bi se mogli s njima i boriti”, dodala je.

Odgovarajući na pitanje kako neformiranje vlasti utiče na rad Ministarstva na čijem je čelu kazala je kako bi voljela da federalna vlast bude formirana što prije ali da njeno nepostojanje ne utiče na njihov rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad