Dunović: Suštinska razlika između SDA i drugih nacionalnih stranaka

Vijesti 18. sep 201910:16 > 10:16
N1

SDA je sa svojom Deklaracijom napravila iskorak. Prva je nacionalna stranka koja je počela da razgovara o građanskoj državi. Ostaje sada da se vidi kako će sprovesti svoje ideje, kazao je za N1 potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović.

Nedavno održani Kongres SDA izazvao je mnoštvo reakcija. Kako gledate vi na zaokret SDA prema građanskom uređenju države?

Kada govorimo o Stranci demokratske akcije moramo znati da je to nacionalna stranka. Međutim, moram ponoviti ono što sam nekoliko puta rekao – razlika između SDA i drugih nacionalnih stranaka je suštinska, odnos prema Bosni i Hercegovini. To je nešto što se SDA-u ne može negirati. Meni lično nacionale politike nisu bliske.

SDA je sa svojom Deklaracijom napravila iskorak. Prva je nacionalna stranka koja je počela da razgovara o građanskoj državi. Ostaje sada da se vidi kako će sprovesti svoje ideje. Interesantno je da do Deklaracije dolazi nedugo nakon izjave izaslanika SAD-a, gospodina Palmera, koji je rekao da na Balkanu Sjedinjen Države žele da vide građanske, a ne nacionalne države. Ovo može biti veliki iskorak za SDA, može biti veliki iskorak i za građane Bosne i Hercegovine, ali opet ostaje doza skepse da li SDA može ovo provesti.

U Banjaluci će danas biti održan sastanak Glavnog odbora SNSD-a. Iz ove stranke su ocijenili kako Deklaracije SDA poziva na “raspad države”. Vaš komentar?

Apsolutno netačno. Ako znamo da su u Evropskoj uniji građanske države, ako specijalni američki izaslanik kaže da trebamo težiti građanskoj državi, ako građanska država omogućava jednaka prava svim građanima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – ne znam kako se može govoriti o raspadu države. Bliži smo raspadu države kada se držimo nacionalnih tema i kada dajemo isključivo kolektivna prava zavisno od nacionalne pripadnosti jer u takvim sistemima ne postoji građansko pravo, ne postojimo kao individue. Raspad Bosne i Hercegovine prvo je nemoguć, a drugo težnje SNSD-a mogu ostati samo u sferi dnevne politike. Govoriti o tome da je nacionalno nešto što nas objedinjuje, a građansko razjedinjuje zaista nije vrijedno komentarisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad