Dodik: Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu

Vijesti 18. sep 201915:40 > 15:48
N1

Mi smatramo da je veoma neprihvatljivo da neko iz SDA prima platu u reprezentativnom smislu, a da glasa protiv RS, kazao je u današnjem obraćanju medijima lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon ostavke Senada Bratića

Republika Srpska će afirmisati pravo na samopredjeljenje, poručio je Milorad Dodik nakon sjednice GO SNSD.

Iz SNSD poručuju da će tražiti vraćanje oduzetih nadležnosti, poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma i smatraju da su zakoni koji se odnose na pravosuđe, odbranu i poreze antiustavni.

Također, poručuju i da podržavaju evropske integracije, a da se protive ulasku u NATO, te da će se poštovati Rezolucija o vojnoj neutralnosti usvojena u NS RS.

Dodik je rekao i da je sinoć imao sastanak sa predsjednicima SDS Mirkom Šarovićem i PDP Branislavom Borenovićem, te da su oni odbili izlazak iz Savjeta ministara.

Dodik najavljuje u subotu sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka sa predsjednikom Srbije Alekdandrom Vučićem.

Na ovom sastanku su usvojena 64 zaključka, izabrani potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Igor Radojičić, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, za sekratara stranke ponovo je izabran Luka Petrović.

“SNSD ne misli da sa SDA radi bilo kakve poslove. Što se tiče zajedničkih institucija, mi ne možemo birati predstavnika pobjedničke partije. Mi smatramo da je veoma neprihvatljivo da neko iz SDA prima platu u reprezentativnom smislu, a da glasa protiv RS. Pristupili smo inicijativi o smjeni, onda je on kada je vidio da je već gotovo, podnio ostavku. SNSD će predložiti kandidata iz svojih redova za mjesto potpredsjednika NSRS”, kazao je Dodik.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje”, kazao je Dodik kao odgovor na Deklaraciju SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad