Slučaj Dženan Memić: Hoće li istraga i sudski proces biti vođeni paralelno

Vijesti 18. sep 201916:41 > 19:24
N1

Tužilaštvo BiH otvorilo je istraga u predmetu Dženan Memić i to za organizirani kriminal. Istovremeno, na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi se drugostepeni proces protiv Ljube i Bekrije Seferović koji se terete za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić. Hoće li istraga u ovom slučaju za jedno krivično djelo i sudski proces za potpuno drugo biti vođeni paralelno - još uvijek nije poznato.

Više od dvije godine i sedam mjeseci nakon smrti Dženana Memića, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine otvorena je istraga za organizovani kriminal u ovom predmetu.

“Ko je kriv nek odgovara. Sakrit’ se ne može, trebali su odustati davno, Kantonalno tužilaštvo na čelu sa Dalidom Burzić. Možda bi im bolje bilo da su povukli optužnicu nego što su doveli u ovu situaciju čitavu državu”, kazao je Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

15. februara 2016. godine Dženan Memić je preminuo usljed posljedica teških povreda koje je zadobio sedam dana ranije.

“Ako je otvorena istraga za organizovani kriminal dakle postoji već osnov sumnje, okolnosti koje ukazuju na sumnju da je u predmetu Dženan Memić rađeno sve naopako”, kazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

A evo kako Krivični zakon BiH definira i tretira organizovani kriminal:

N1

Od 15. februara do danas, smrt Dženana Memića kvalifikovana – najprije kao ubistvo, a potom kao saobraćajna nesreća za koju su kasnije i nepravsnažno oslobođeni Ljubo i Bekrija Seferović.

Na slučaju se izmjenilo 9 tužioca – a ročišta, tužioci, sudije, advokati po službenoj dužnosti i vještačenja plaćaju se budžetskim novcem – uzaludno ili ne – pitanja su koje otvara slučaj Memić i nova istraga državnog tužilaštva.

“A oni koji su zataškavali ubistvo, bolje nego ja znaju ko je ubica. A znam i ja”, istakao je Feraget.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad