Kako se krade na fiskalnoj kasi

Vijesti 18. sep 201917:28 > 19:23
N1

Nova akcija usmjerena protiv poreske utaje u BiH. Kasa 3 provedena na 14 lokacija u Mostaru, Čapljini i Čitluku. Uhapšeno 11 osoba. Riječ je o trećoj akciji u posljednjih pola godine. Podsjećamo prije Hercegovine, pretresi ugostiteljskih objekata vršeni su u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Trnovu i na Palama.

Uhapšeni u akciji Kasa 3 terete se da su počinili krivično djelo poreska utaja u vezi sa krivičnim djelima računarsko krivotvorenje i prevara.

“Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata u nadležnost Tužilaštva HNK na dalje postupanje”, kazao je Luka Miladonović, portparol SIPA-e.

Nastavak je ovo ranijih akcija. Nakon akcije Kasa u Sarajevu pred sudom su se pojavili vlasnici eminentnih sarajevskih objekata Nedžad Rašidagić, Edin Vreto, Željko Ljubas, Nejra Ibrović i Šaćir Čedić, kao i Oleg Krautblat i Ines Juretić iz firme Inspirit koja im je prodavala poseban softwere “Gastro Inspirit”. Na pitanja o imovinskom stanju, odgovarali su kako mjesečno zarađuju od 1.500 do 2.000 maraka. Sudski epilog još se čeka.

“Inače, u ovom predmetu istraga je u toku, a na prijedlog Tužilaštva KS osumnjičenima su određene mjere zabrane. Tačnije zabrana obavljanja posla i redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici”, izjavila je Azra Bavčič, portparolka Tužilaštva KS.

U Kasi 2 pripadnici SIPA-e po nalogu osnovnog Suda u Sokocu i Tužilaštva Istočno Sarajevo u aprilu ove godine uhapsili su 7 osoba i pretresli objekte na Palama, Trnovo i Istočnom Novom Sarajevu. Uhapšeni se brane sa slobode.

“Nakon završenog pretresa, sedam lica sa inicijalima P.O., Nj.C., S.K., M.K., D.P., Z.O. i Z.J. je ispitano u svojstvu osumnjičenih lica u prisustvu branitelja. Sva lica su tokom ispitivanja, u prisustvu branitelja, priznala krivična djela koja im se stavlja na teret, nakon kojeg je postupajući tužilac odlučio da nisu ispunjeni zakonski uslovi za predlagače mjere pritvora i osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode”, navodi se saopćenju Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Tri pravosudne institucije u posljednjih 6 mjeseci uhapsile su 30 osoba u različitim akcijama, zbog sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i računarsko krivotvorenje. Neki od njih su pod mjerama zabrane, drugi se brane sa slobode, a treće tek očekuje pojavljivanje pred kantonalnim pravosudnim institucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad