Pejaković u Pressingu o promjeni Dodikove politike u posljednjih 10 godina

Vijesti 19. sep 201907:55 > 08:03
N1

Gostujući u Pressingu na N1 doajen bh. glumišta Josip Pejaković govorio je i o Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, kao političaru koji je bio pobornik objedinjavanja socijaldemokratije u BiH prije desetak godina.

Da li sve što radi danas, Milorad Dodik radi iz inata?

“Ja sam bio svjedokom da se socijaldemokratija objedini i počne normalan život. Uz sav respekt šta su uradile nacionalne stranke i što je uslijedilo po raspadu Jugoslavije. To je bilo između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Ja sam bio koordinator između njih, tada sam bio saradnik Anti Markoviću pokojnom, koji je imao uticaj i na jednog i drugog. Delegirao je mene pred izbore 2010. godine kada će SDP i pobijediti i biti jedan od pobjednika u priči. Dodik je potpisao neki Dobojski memorandum koji je trebao biti verifikovan potpisom i pretvoren u koaliciju koja bi pomela sve u BiH, konačno bi bila normalna država”, rekao je te dodao:

“Tada Zlatko pravi pogrešan korak i potajno se zbližava sa Sulejmanom Tihićem, SDA-aom, postaje predsjednik Bošnjačkog instituta i svemu što je prethodilo ujedinjenju bošnjačkog korpusa. Do tada je Dodik bio okrenut protiv SDS-a, protiv HDZ-a i SDA. On je sa njima demokratski komunicirao, kao političar i politička gromada. On je tada pobjesnio. Mislio sam da će mene udariti u Holiday Innu. Onda je preko mene rekao – sad ćeš vidjeti Zlatko šta je funkcionalna država. Tad počinje problem. Tada počinje da se dešava sve što se dešavalo, gubi se ugled kojeg je on imao. On je klasična partizanska porodica.”

Kako je onda postao pobornik ideja koje nisu antifašističke?

“On je tumač najbolji funkcionalne države BiH, gdje se s jedne strane instistira na nečemu što ne može biti, što svi znaju, taj projekat je propao – bio je cijeli rat zbog te cjelovite i nedjeljive BiH, nego dogovor koji se treba desiti između onih koji 25 godina ne mogu da se dogovore. Ne hvalim Dodika, samo govorim istinu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad