Cameron Munter zabrinut za BiH: Nemojte da izbije požar u kući

Vijesti 19. sep 201910:20 > 10:25
N1

Nekadašnji američki ambasador u Srbiji i predsjednik Instituta "Istok-Zapad" Cameron Munter u beogradskom Novom danu govorio je o dešavanjima u BiH izrazivši zabrinutost za našu situaciju.

Osvrćući se na deklaraciju SDA, kazao je da ono što mora da se desi, uz pomoć SAD i Evropljana, je rješavanje problema tamo gdje je svađa i rasprava.

“Ne kažem da ne postoje ti prioritetni problemi, ali uzroci su teškoće koje postoje u Ustavu, u ustavnom uređenju – da se urade neke stvari tamo za narod, da li žive u Federaciji ili RS. Da se riješe konkretna pitanja je način da se smiri situacija. Ako stavite vodu na vatru, ona će da vri, ali nemojte da izbije požar u kući. Rešite ta pitanja. Ja sam zabrinut za BIH da Zapad, Amerikanci i EU ne pružaju dobvoljno pažnje i ne pružaju napor da se riješe ti konkretni problemi i onda dođe do ovih izjava koje nikome ne pomažu”, istakao je.

“Mogućnost za reforme koje treba tamo da se odigraju – ja sam manje optimista”, kazao je, no optimizam izražava u pogledu napretka u odnosima Srbije i Kosovo što bi moglo uticati na cio Zapadni Balkan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad