Johann Sattler: Vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, nisam obeshrabren

Vijesti 19. sep 201910:20 > 10:27
N1

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Johann Sattler održao je svoju prvu pres-konfrenciju na ovoj funkciji. Govorio je o aktuelnoj situaciji, ali i planovima u budućnosti.

Na početku svog obraćanja, Sattler je naveo da je velika privilegija predstavljati Evropsku uniju u Bosni i Hercegovini.

“Ja sam ranije ovdje bio, prije 20 godina, kao mladi diplomata u drugačijem kontekstu, mnogom težem. Održavao sam kontakt sa ovom zemljom. Mnogi su razlozi zašto sam se ovdje osjećao kod kuće”, naveo je Sattler.

Kako je naveo, drago mu je da preuzima dužnost šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije.

“EU je najbolja ponuda za ovu zemlju i ono što možete biti sigurni da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto vaši građani žele članstvo u EU je lako odgovoriti. Osim ekonomskih nadmoći značajna je sila za zaštitu ljudskih prava. Vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, bez cijelog regiona”, kazao je Sattler.

Poručio je da preostaje mnogo toga da se uradi u BiH.

“Najvažnije je implementacija sveobuhvatnih ekonomskih reformi, nepristrasno sudstvo, zdravstvo. Često retorika podjela preuzima javni diskurs, a zapostavljaju se stvarne potrebe građana”, naveo je.

Poručio je da je vladavina prava temeljno pitanje.

“BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete. Radujem se bliskoj saradnji sa vama. Otvoreni smo i za konstruktivne kritike. Slobodno nam recite šta možemo učiniti bolje”, izjavio je.

Kako je kazao, nije obeshrabren stanjem u Bosni i Hercegovini.

“Da sam došao ovdje misleći da se stvari mogu lako pokrenuti, onda ne bih dolazio. Sa iskustvom rada na Balkanu ja sam uvjeren da možemo napraviti napredak. Protekle tri godine sam proveo u Albaniji i mislim da je to dobra priprema za dolazak u BiH. Ovoj zemlji potrebno je puno više zajedništva, a puno manje podjela. Posmatrao sam ovo što se dešava proteklih dana. Moramo izaći iz tog začaranog kruga. Optimističan sam. Stvari se mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Ne govorim da će za dvije godine biti drugačije. BiH sve ozbiljnije pristupa svom odnosu sa EU. Podnijeli ste zahtjev za članstvom što znači da morate odgovoriti na taj zadatak. Jedno od očekivanja je brzo uspostavljanje vlasti. Neprihvatljivo je da godinu dana nakon izbora nemamo sve vlade uspostavljene. Mnogi naši projekti su u zastoju, ne stvaraju se nova radna mjesta. Apelujem da se krene naprijed”, poručio je.