Stanivuković: Dodik se ne može snaći u onoj fotelji, greška što je izabran

Vijesti 19. sep 201912:26 > 12:44
N1

Reporterka N1 Snežana Mitrović razgovarala je sa Draškom Stanivukovićem, zastupnikom PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u vezi sa posljednjim dešavanjima u NSRS.

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su sinoć odluku o razrješenju potpredsjednika entitetske skupštine iz reda bošnjačkog naroda Senada Bratića iz SDA, iako je on tokom dana ranije potvrdio da je podnio nepozivu ostavku.

Svemu je predhodilo i zasjedanje GO SNSD-a koji je odbacio deklaraciju SDA i donio zaključke o preispitivanju nadležnosti institucija na nivou BiH. O tome da li SDA i SNSD stvaraju “lažne krize” te šta se dešavalo u NSRS jučer, Stanivuković je kazao:

“Mislim da je Dodik obavio par razgovora, te sutradan ujutro ovo uradio. Neće dobro donijeti. To je još jedan nacionalni konopac koji smo zategli, a frižideri ostali prazni. Još jednom lopta strahovita prebačena na nacionalni teret. Ponovo su u pitanju izmišljene nacionalne netrpeljivosti. Moje mišljenje je da je SDA davno raskinula sa SNSD-om, a kad je SNSD vidio da ne može nikakve koristi izvući kroz fotelje, onda rekao da i on raskida. Juče smo vidjeli da to nije bila državnička politika. Ovo je jedna proizvoljnost, zatežu se odnosi, godinu dana stojimo u mjestu, zadužujemo se, a samo građani ispaštaju. Dotle vidimo da srpski član Predsjedništva, kao i hrvatski i bošnjački članovi imaju plate, poslanici imaju plate, a ne rade i ne žele da se dogovore”.

Čini se kako su svi za dogovor, ali uz uslovljavanja.

“Ako želim da se dogovorim, onda se mogu dogovoriti, a ako hoću ko fol da se dogovorim, onda neću. Mudro je napraviti saradnju sa jednom silom kakva jeste NATO, kao i sa ostalim silama oko nas – Njemačkom, Rusijom, SAD-om”, kazao je.

Dodik je rekao da je PDP za revidirani ANP.

“Mislim da ako želite da vodite državu, onda morate poštovati ono što ste nekad davno potpisali. Radmanović je 2009. potpisao taj put prema NATO-u, ne možete danas da ne postoji. Odluke ne mogu da postoje od Dodika. U mnogim dokumentima stoji da BiH ide ka NATO-u, ali to ne remeti da BiH ima sjajne odnose sa Rusijom i Kinom i drugim silama”, mišljenja je Stanivuković.

Stanivuković je za N1 govorio i o raspravi u NSRS.

“Trebate se pitati šta je vizija RS za narednih 50 godina, šta je vizija Federacije, a šta BiH? Koja stranka je danas to ponudila? To je suštinsko pitanje – da se odredimo kud idemo u narednih 50 godina. Ja nisam znao da će se o ovom raspravljati do unazad nekoliko sati. Politika u BiH je postala nepredvidiva i opet se svelo na to ko je kriv. Nećemo naći pravi put ako se na to svedemo. Sama deklaracija SDA je nešto što nije dobro, ali i neke prijašnje deklaracije SNSD-a nisu dobre. Sve izaziva tenzije. Dodik se ne može snaći u onoj fotelji. On je 20 godina šerif u RS, ali kad si na nivou BiH, ne možeš biti šerif – imaš još dva čovjeka koji su ravnopravni s njim – nisi jači od njih. Po meni je greška što je srpski narod njega izabrao za srpskog člana Predsjedništva”, komentarisao je.

“Tačno sam pratio medijske izjave Izetbegovića i Dodika te je tako Dodik rekao da je za saradnju, ali ne za ulazak u NATO, a Izetbegović je kazao da idemo prema NATO-u, ali da ne moramo ući odmah te da može i za 50 godina. To je bila tačka presijecanja. Zašto je opet došlo do rascjepa? Zato što se vraćaju u biračka tijela”, istakao je Stanivuković u razgovoru sa Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad