Zovko o mogućnosti preuzimanja funkcije izvjestiteljice EU za BiH

Vijesti 19. sep 201912:44 > 12:51
Željana Zovko
Željana Zovko (N1)

Nakon što su se u medijima pojavile informacije da bi zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko mogla postati izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, funkciju koju trenutno obnaša Rumun Cristian Dan Preda, oglasila se i sama Zovko.

“Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje. Ja poštujem to pravilo, a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Europskog parlamenta”, navela je Zovko.

Komentrirala je i aktualne teme vezane za BiH.

“Zabrinuta sam nedavnim izjavama. Put centralizma koji je odabrala Deklaracija SDA protivna je riječi i duhu rezolucija Europskog parlamenta, koji je dvotrećinski se izjasnio protiv centralizacije. Europski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog kojeg bi eventualno mogao tražiti Dodik. Europski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru europskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor. Ako gospoda Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za ‘ridistricting’. To je praksa u SAD-u kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica”, navela je Zovko.

Poručila je da se “pridružuje pozivima povjerenika Hahna i Visoke povjerenice Mogherini za što brže formiranje Vijeća ministara sukladno dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad