Eric Gordy za N1: Mislim da će se na kraju i BiH i Srbija prelomiti

Vijesti 19. sep 201913:08 > 13:14
N1

Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je nedavno njemačka kancelarka Angela Merkel. Upravo o stanju na Zapadnom Balkanu, angažmanu Evropske unije u zemljama regije, te pitanju Brexita za N1 govorio je Eric Gordy, britanski stručnjak za Zapadni Balkan.

Kazao je kako je 20 godina bez oružanih sukoba u zemljama Zapadnog Balkana moguće živjeti od svog rada.

“Države na Zapadnom Balkanu nisu riješile problem međusobnih odnosa, u nekim slučajevima nisu riješili probleme što se tiče unutarnjih odnosa i nisu riješili problem demokratije i vladavine prava. Sve imaju problem da se konstatuju kao države”, kazao je.

Komentarisao je i evroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana:

“Mislim da će se na kraju i BiH i Srbija prelomiti. Ne postoji članica EU koja nije istovremeno i članica NATO-a. To je s razlogom. To je dio paketa ukoliko zemlje žele da budu dio Evrope. U BiH se to pretvorilo u unutrašnjopolitički konflikt. Mislim da se ne radi toliko o NATO-u i sigurnosnoj politici, više se radi o nadmetanju glavnih stranaka u zemlji. Vjerujem da će na kraju postići neki dogovor jer su svjesni da moraju.”

Kazao je kako su izmjene Ustava potrebne Bosni i Hercegovini, ali ne zbog Evropske unije.

“To privremeno rješenje traje skoro 25 godina. Dejtonski sporazum je metastazirao i koristi se kao instrument protiv građana. Treba uzeti problem iz ruku političkih stranaka i da građani preuzmu inicijativu”, rekao je.

Gordy je objasnio da BiH mora biti dovođena u vezu sa odnosom Srbije i Kosova:

“Glavni političari iz Republike Srpske će pratiti liniju iz Srbije, glavni političari iz Federacije uglavnom zauzimaju suprotnu liniju. Jedini način da se izađe iz toga je da se postigne dogovor između Srbije i Kosova. To će vjerovatno doći ali ne skoro.”

Na kraju, govoreći o budućnosti zemalja Zapadnog Balkana kazao je da izgleda kao da je Evropska unija odustala od proširenja ali i svojih evropskih standarda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad